Home Actualitate 12 ONG-uri cer sesizarea CC şi demisia lui Ponta, după ce premierul a modificat 26 de acte normative

12 ONG-uri cer sesizarea CC şi demisia lui Ponta, după ce premierul a modificat 26 de acte normative

by Ioana Popescu

APADOR-CH şi alte 11 organizaţii neguvernamentale cer Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la OUG nr. 2/2015, prin care Guvernul face modificări la 26 de acte normative din diverse domenii de activitate, iar premierului Victor Ponta îi cer să-şi dea demisia din funcţie.

Organizaţiile semnatare arată, luni, într-un comunicat de presă, că deşi aparent este doar a doua ordonanţă de urgenţă din acest an, OUG 2/2015 pentru modificarea unor acte normative, precum şi alte măsuri cuprinde în realitate 26 de ordonanţe de urgenţă şi a fost publicată direct în Monitorul Oficial, vineri, fără a fi postată în prealabil pe site-ul Guvernului, în dezbatere publică.

Potrivit sursei citate, acesta este un mod prin care Guvernul încearcă să mascheze „abundenţa de ordonanţe de urgenţă cu care s-a remarcat şi în anii trecuţi” şi pentru care a fost criticat atât de societatea civilă, cât şi de Comisia Europeană.

„Practic, Guvernul se substituie în acest fel Parlamentului, iar România este guvernată prin ordonanţe de urgenţă emise după bunul plac al miniştrilor, fără dezbatere publică şi fără să fie trecute prin filtrul constituţional al legiuitorului”, arată cele 12 organizaţii neguvernamentale.

Semnatarii spun că aceasta este a şasea sesizare de acest fel făcută către instituţia Avocatului Poporului, arătând că din aprilie 2014, APADOR-CH a mai sesizat de cinci ori AVP cu privire la excesul de ordonanţe de urgenţă emise de Guvern şi i-a cerut să le atace la Curtea Constituţională, pe motiv că nu reprezintă nici urgenţe şi nici nu respectă Constituţia.

Organizaţiile semnatare sunt: APADOR-CH, Fundaţia pentru o societate deschisă, Asociaţia Funky Citizens, Fundaţia Median Research Centre, Asociaţia Miliţia spirituală, ActiveWatch, Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni (ANBCC), Iniţiativa Kosson, Asociaţia MetruCub – resurse pentru cultură, Centrul de Resurse Juridice (CRJ), Grupul pentru Democraţie Participativă Plenum, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Maria-Nicoleta Andreescu.

sursa- mediafax

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.