Home Actualitate DECRET. MAE îl scoate simpatizant legionar pe Ion Şiugariu: Documentarea realizată de către MAE indică simpatiile politice legionare ale poetului Ion Şiugariu

DECRET. MAE îl scoate simpatizant legionar pe Ion Şiugariu: Documentarea realizată de către MAE indică simpatiile politice legionare ale poetului Ion Şiugariu

by O.S.

MAE revine cu un alt răspuns la solicitarea Expres Magazin privind trecutul eroului Ion Șigariu și anunță, printr-un comunicat, că documentarea ministerului s-a încheiat, iar rezultatul este clar – Ion Șigariu a fost SIMPATIZANT legionar. Dacă în primul răspuns, MAE susținea că a dat spre analiză acest caz  intitului Elie Wiesel și CNSAS, acum, pentru impresie artistică a mai adăugat și altele pe listă.

 

Citeste si:

Iată răspunsul integral al MAE:

 

Referitor la solicitarea dumneavoastră, vă precizăm următoarele:
Aşa cum am precizat în elementele transmise dumneavoastră la data 19 august a.c. revenim cu următoarele informaţii suplimentare:
Având în vedere că o fundamentare a temei de faţă poate fi realizată doar de instituţiile cu atribuţii în domeniu, Centrala MAE a solicitat informaţii şi puncte de vedere pertinente, conform competenţelor acestora, următoarelor instituţii: Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” (răspuns transmis MAE la data de 24 august 2015), Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române (răspuns transmis MAE la data de 24 august 2015), Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor din Cadrul MApN (răspuns transmis MAE la data de 26 august 2015), Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (care a aprobat consultarea dosarului la data de 27 august 2015).
Documentarea realizată de către MAE, inclusiv prin răspunsurile primite din partea instituţiilor solicitate, a evidenţiat existenţa unor informaţii care indică simpatiile politice legionare ale poetului Ion Şiugariu (cetăţeanul român Ion Soreanu). Din elementele primite nu a rezultat însă faptul că Ion Şiugariu a fost membru al Mişcării Legionare sau că ar fi fost condamnat pentru crime de război sau genocid. Toate aceste elemente au fost transmise, cu titlu informativ, autorităţilor locale din Brezno, prin intermediul Ambasadei României la Bratislava.
În ceea ce priveşte intenţia autorităţilor locale slovace de a denumi podul din localitatea Brezno după numele poetului erou Ion Şiugariu, MAE reiterează faptul că această decizie este de resortul exclusiv al factorilor de decizie locali din Slovacia, ambasada nefiind competentă a interfera în nici un fel în luarea deciziilor de către autorităţile locale slovace. Asupra acestor elemente partea română a insistat în comunicarea cu autorităţile locale din Brezno, acestea fiind asigurate că autorităţile române vor respecta orice decizie viitoare pe care o vor lua autorităţile locale cu referire la această iniţiativă. Iniţiativa privind acordarea denumirii podului din localitate după numele poetului erou Ion Şiugariu nu necesită aprobarea sau avizul statului român, ci o decizie în acest sens a consiliului local, autoritatea locală reprezentativă.
De asemenea, din dispoziţia ministrului afacerilor externe, a fost sesizat Corpul de Control şi Evaluare Diplomatică (corpul de control al ministrului) cu privire la modalitatea de respectare, în acest caz, de către reprezentanţii Ambasadei României la Bratislava a procedurilor de lucru aplicabile.
Ministerul Afacerilor Externe reiterează preocuparea sa constantă, pentru cinstirea memoriei eroilor neamului prin angajarea, în colaborare cu instituţiile abilitate din ţară, în proiecte având acest scop. MAE apreciază intenţia autorităţilor locale din Brezno de a amplasa şi de a dezveli o placă memorială dedicată tuturor eroilor Armatei Române care s-au jertfit în luptele pentru eliberarea localităţii.

Direcţia Purtător de Cuvânt şi Comunicare

You may also like

1 comment

Ioan 3 septembrie 2015 - 22:44

Statul Roman…forma fără fond…..instituțiile transformate în Agenții mafiote…ale gangsterilor lumii….MAE…trebuie…..desființat și….refăcut din temelii….Ion Siugariu….privește de sus….piticii pentru care….si-a sacrificat viața….auzi….cică avea „simpatii legionare”….dacă avea simpatii…comuniste sau evreiești…..era cool….era „corect politic” și putea fi…..respectat…..Bogdan Aurescu….tu….mai ești roman….sau ai trecut cu….solda…la Mafioții Lumii….Demisia urgent….ești….o mare lichea și…..un trădător al Valorilor Naționale….nu poți întina Memoria unui Erou….și sa reprezinți…..pe Romani….du-te acasa…..nu esti legitim…..pentru postul ocupat…Vae Victis!

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.