Home Actualitate Primaria Bucuresti: cum fura obligatiunile?

Primaria Bucuresti: cum fura obligatiunile?

by Ioana Popescu

Cum au fost emisiunile de obligatiuni ale Municipiului Bucuresti? Bune, pentru unii.

Istoria ultimelor 2 emisiuni de obligatiuni este interesanta. La ambele au pierdut bucurestenii si au castigat unii. Nu aceiasi.

La penultima emisiune, suma anuntata competitorilor a fost de 5 ori mai mica decat cea adjudecata. Ca un facut doar un sigur participant a avut o cotatie de parca ar fi intuit ca asa se va intimpla. Ceilalti au cotat ca pentru 100 milioane de euro si nu pentru 500.

La ultima emisiune adjudecata intr-un mod netransparent cererea a fost semnficativ mai mare decat oferta. Spre exemplificare la una din transe a fost de 4 ori mai mare. In consecinta, dobanda la care se putea imprumuta Municipiul Bucuresti putea sa fie mult mai mica. Acest lucru a fost dovedit imediat de dinamica pe piata secundara unde dobanda la transa la 10 ani a coborat cu aproape un punct procentual in cateva zile. La un instrument cu o asemenea durata inseamna o pierdere in valoare prezenta de peste 7%. Adica cam atat au trecut in valoare prezenta din buzunarul bucurestenilor in alte buzunare.

Desigur bucurestenii sunt un personaj colectiv obisnuit si cu panselute si cu borduri duble asa ca inca 30 milioane de euro cam cat s-au indestulat in total nu mai conteaza.
Pentru o analiza a modului in care poate fi estimata pierderea suferita de un emitent pot fi consultate urmatoarele opinii Dobanda ridicata la imprumutul Romaniei de 1.5 miliarde USD este o expresie a taxei pe disperare or a taxei de smecher ? respectiv Emisiunea de “succes” a Romaniei, pierdere de 72,5 (+) milioane dolari in 3 saptamani Q.E.D

Emisiunile de “mare succes” in dolari ale Romaniei sunt studii de caz cum sa nu administrezi datoria unui stat.

Sursa – www.lucianisar.ro

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.