Home Actualitate Zi neagră pe bursa chineză. Cine urmează?

Zi neagră pe bursa chineză. Cine urmează?

by George Avram

Zi neagră pe bursa chineză care nasc temeri pentru economia mondială bursa din China. Bursa a pierdut aproape nouă la sută din valoare în doar câteva ore.  Toate bursele asiatice au cunoscut scăderi puternice, iar bursele europene nu o duc nici ele prea bine.

În urmă cu un an, chinezii care aveau ceva bani au început să se retragă din investițiile imobiliare, pentru că se formase o bulă speculativă. S-a construit enorm în China ultimilor ani, dar milioane de metri pătrați de locuințe rămân neocupate. S-a construit enorm și pentru că băncile au acordat multe împrumuturi, cu multă larghețe. Când chinezii și-au dat seama că din investițiile imobiliare nu mai pot scoate suficient profit, au început să investească în bursă.  Ei au fost încurajați  într-o primă fază și de autoritățile din China.  Ca urmare, bursa din Shanghai, cea mai puternică din China, a ajuns în numai  un an de la o capitalizare de 500 de miliarde de dolari la una de 6500 de miliarde !

Zeci de milioane de chinezi din clasă mijlocie au cumpărat acțiuni, dar la începutul verii bursa începe să scadă și în pofida intervențiilor autorităților, degringolada continuă. Bursa crește câteva zile, după care iar scade și scade, provocând panică nu numai în China.

Integral pe RFI
 

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.