14-16 februarie 1955. Atacul de la Berna. Document VIDEO cu ocuparea ambasadei RPR de către un comando anticomunist. Cinci tineri ţin Europa cu sufletul la gură. Şeful echipei este răpit de Securitate, adus în ţară şi executat.

„Atacul de la Berna”, documentarul realizat de Lucia Hossu Longin în colaborare cu IICCMER va fi proiectat MIERCURI 17 FEBRUARIE 2016, ORA 17, 30, la LIBRĂRIA EMINESCU, Bd. Elisabeta nr. 16 (Piaţa Univesităţii).

Un episod dramatic din lupta de rezistenţă anticomunistă. 14-16 februarie 1955. Trei zile care au ţinut Europa cu sufletul la gură. Cinci tineri refugiaţi români ocupă Legaţia RPR de la Berna, luând ostatici membrii personalului diplomatic. Un ofiţer al Securităţii cade în confruntare. Românii atrag atenţia Occidentului asupra atrocităţilor din România comunistă. După 3 zile, cei 5 se predau. Ei predau autorităţilor elveţiene documentele sustrase din ambasada RPR, dovedind că aceasta acoperea un cuib de spionaj sovietic. Unii istorici au afirmat că grupul a acționat într-adevăr în folosul unui serviciu străin de informații, care dorea să găsească documente legate în mod special de programul de parașutare a agenților români sub acoperire în țările din blocul răsăritean.
După un proces răsunător, sunt condamnaţi la pedepse foarte mici. Un val de simpatie cuprinde întregul Occident.
După 2 ani, şeful grupului, Ovidiu Beldeanu este răpit din Berlinul de Vest de un comando criminal al Securităţii. Adus în ţară, este judecat şi condamnat la moarte. A fost executat la 18 februarie 1960.

Manifestarea este organizată de Fundaţia Ion Gavrilă Ogoranu.

Februarie 1955, legatia romaneasca de la Berna este ocupata de un grup de luptatori anticomunisti condusi de Oliviu Beldeanu. Actiunea lor este motivata de abuzurile si incalcarile flagrante ale drepturilor omului din Romania la mana regimului represiv condus de Gheorghe Gheorghiu-Dej.

Sovieticii au avut dificultati in a implanta ideologia comunista intr-o tara ce aratase o imunitate aproape paranoica fata de aceasta, Romania fiind unul dintre statele ce faceau parte din cordonul sanitar impotriva expansiunii URSS, alaturi de Polonia sau Bulgaria.

La apogeul sau, in perioada interbelica, Partidul Comunist Roman avea circa 1.000 de membri, insa, odata cu ocuparea militara a tarii la sfarsitul razboiului influenta comunista a crescut constant. Rezistenta romaneasca nu a intarziat sa isi faca simtita prezenta.

Membrii grupului, in ordine alfabetica Dumitru Ochiu, Ion Chirila, Oliviu Beldeanu, Stan Codrescu si Teodor Ciochina, aveau o lunga istorie de actiuni indreptate impotriva comunistilor, atacul asupra legatiei de la Berna constituind apogeul lor. Ei au atras atentia internationala asupra suferintelor popoarelor ce se aflau dincolo de Cortina de Fier si au dezvaluit actele de spionaj intreprinse de diplomatii romani pentru agentiile secrete sovietice.

Berna
Cei patru eroi de la Berna.

 

Integral pe https://muzeulrezistentei.ro

 

 

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.