Home Actualitate Vid de putere la Vâlcea

Vid de putere la Vâlcea

by Mirela Manu

Trecerea în nefiinţă a preşedintelui Ion Cîlea lasă în urmă un vid de putere, în primul rând la Consiliul Judeţean Vâlcea, dar şi sunet de săbii scoase din teacă. Situaţia se prezintă la fel de rău în ambele tabere politice importante. Şi stânga, şi dreapta, duc lipsă de oameni puternici, carismatici, de lideri în adevăratul înţeles al cuvântului. Există mai multe variante, având în vedere că Opoziţia a fost până acum la putere la Consiliul Judeţean, prin numărul mare de consilieri judeţeni liberali şi democrat-liberali.

În schemă sunt două variante, pentru moment, privind şefia interimară la Consiliului Judeţean: fie va fi preluată de democrat-liberalul Romulus Bulacu, fost vicepreşedinte, fie de Bogdan Pistol, actual număr doi al instituţiei. Există voci care susţin că preşedintelui PNL, Cristian Buican, nu-i place să împartă puterea cu nimeni şi nici nu vrea un om puternic în fruntea Consiliului Judeţean, nici chiar pe termen scurt, pentru a nu-i ştirbi propria imagine. Cu atât mai mult cu cât, se ştie că este interesat de funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean. În aceste condiţii, este posibil să nu îl mai lase să candideze pe Dan Niţu, care era varianta liberalilor, posibil una de sacrificiu, în cazul în care preşedintele PSD, Ion Cîlea, mai trăia până în 2016. Acum, situaţia s-a complicat mult, iar la alegeri, probabil că Buican îşi va dori pentru el candidatura din partea ACL la şefia judeţului. Până atunci
mai este, totuşi, destul timp pentru schimbări de trupe. Sunt destui cei care cred că şansele ar creşte, dacă ar candida un om mai cunoscut în mediul rural, acolo unde, de fapt, se dă bătălia cu adevărat, un exemplu în acest sens fiind parlamentarul Dan Niţu.

În cealaltă tabără, normal ar fi fost ca Dumitru Persu, o altă persoană destul de vocală în PSD, să-i urmeze lui Ion Cîlea, măcar în umbra conducerii PSD, pentru că, la Consiliul Judeţean, situaţia este destul de complicată. În urmă cu două luni a fost la un pas să-şi piardă fotoliul de vicepreşedinte, la iniţiativa ACL, care-l consideră o persoană destul de incomodă. A fost salvat printr-o manevră destul de interesantă de şeful său, manevră care a inclus şi anumite sinecuri la instituţiile unde Consiliul Judeţean este acţionar majoritar. Pe de altă parte, în ultimii ani a început să „o lase mai moale”, din diverse motive, pe care nu le vom comenta de această dată, atât în viaţa politică, dar şi în cea administrativă. Prin urmare, este foarte posibil să nu se implice în luptele interne care deja se dau în PSD, mai ales că, fără Ion Cîlea, imaginea sa publică aproape că nu mai există.

Dată fiind ultima declaraţie a lui Constantin Rădulescu, de săptămâna trecută, legată de nemulţumirea privind faptul că, în locul domniei sale, la Comitetul Executiv Naţional al PSD, fostul preşedinte al PSD Vâlcea a preferat să-l trimită pe Laurenţiu Coca, se conturează o fricţiune care se poate transforma cât de curând în „noaptea cuţitelor lungi” între cei doi, principalii „contracandidaţi” pentru şefia partidului, alături de cel al juristului Adrian Buşu, susţinut de Dumitru Lovin. Se mai vorbeşte şi despre Ion Matei, numai că acesta nu a trecut testul alegerilor prezidenţiale, pierzând Râmnicul în favoarea lui Klaus Iohannis în ambele tururi de scrutin.

Primul favorit rămâne, în contextul politic actual, tot Laurenţiu Coca, mai ales dacă interimatul la şefia PSD va fi asigurat în perioada următoare de o fostă şefă a sa, Rovana Plumb. Pe de altă parte, „tabăra” în care se află Costi Rădulescu, cea a tinerilor cu discurs european, noua generaţi a PSD, avându-l în frunte pe Victor Ponta începe să slăbească, riscând chiar excluderea de la şefia partidului. Constantin Rădulescu riscă, în acest caz să „mai stea o tură” pentru a accede la şefia partidului. Ar putea, totuşi, să ocupe în continuare o funcţie de conducere. Mai este, totuşi, loc de mişcări surprinzătoare, până la alegerile interne, iar nici unul dintre jucători nu a reuşit să-i dea celuilalt „şah” până acum. Potrivit legislaţiei în vigoare, timp de trei luni, Consiliul Judeţean poate fi condus de un interimar, după care vor trebui organizate alegeri. Este, astfel, timp suficient pentru
ambele tabere să caute o persoană capabilă să câştige sufragiile vâlcenilor. De preferat ar fi cineva cu carismă, cât mai puţin implicat în viaţa politică.

Sunt destui cei care susţin că un om precum Ion Cîlea nu mai există în judeţ. Prin urmare, va fi greu de detronat popularitatea de care se bucura. Păcat că Victor Ponta a ales să viziteze Vâlcea abia în ziua când liderul judeţului nu mai exista, iar până atunci a ignorat continuu problemele vâlcenilor, chiar şi în campaniile electorale.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.