Victor Ponta a declarat miercuri dimineaţă la începutul ședinței de guvern că statul nu mai are nicio datorie către FMI şi că nici nu va mai avea nevoie de „niciun dolar” printr-un nou acord. Premierul a minţit, prin omisiune, lăsând de înţeles că împrumutul iniţial de 19,95 de miliarde de euro (dintre care România a încasat doar 18,95 miliarde de euro) semnat în 2009 de guvernul Boc, a fost achitat integral. Au fost achitate până acum, efectiv, strict plăţile către Fondul Monetar, respectiv circa 9 miliarde euro de către BNR şi circa 2,5 miliarde euro de către bugetul statului, respectiv de către ministerul de Finanţe.
Mai sunt însă de plătit miliarde către Comisia Europeană şi Banca Mondială, sume ce au fost împrumutate în baza aceluiaşi acord de finanţare.
„Guvernul impreuna cu liderii politici vom discuta despre oportunitatea si conditiile incheierii unui nou acord cu institutiile financiare internationale. Romania nu are nevoie de niciun dolar si niciun euro imprumut de la Fondul Monetar International si Comisia Europeana, dar acorduri cu institutiile internationale, intr-o perioada framantata pentru regiune si pentru Europa”, a mai adaugat premierul.
„Anul acesta terminăm şi nu mai avem absolut niciun dolar datorie la Fondul Monetar Internaţional, am plătit cu greu ceea ce s-a împrumutat şi s-a cheltuit bine, prost, mai degrabă prost, în 2010-2011 şi Guvernul împreună cu liderii politici vom discuta despre oportunitatea şi condiţiile încheierii unui nou acord cu instituţile financiare internaţionale, România nu are nevoie de niciun dolar şi niciun euro împrumut de la FMI sau Comisia Europeană, dar acordul cu instituţiile internaţionale, într-o perioadă frământată pentru regiune şi pentru Europa, eu personal cred că e un lucru bun, însă decizia va fi luată la nivel politic”, a declarat premierul Victor Ponta. Partea cu „am plătit cu greu ceea ce s-a împrumutat” este falsă.
Deci, începând din 2015 până în 2023 statul român mai are de plătit circa 4,9 miliarde de euro în contul acordului semnat în 2009. Sumele reprezintă ratele dar şi dobânzile rămase de plătit pentru creditul de circa cinci miliarde de euro de la Comisia Europeană şi pentru cel de un miliard de euro de la Banca Mondială.
2 comments
cap de mata! am mai spus acest lucru: prin creierul lui ponta bate vantul rau de tot! din cind in cind se produc si uragane 🙂
cap de mata zici ca are Ponta ?,pai tu ai cap de p??a mai anonim de rahat de caine .