Home international Un pericol pentru relaţiile internaţionale ale României? Un ONG îşi propune dezafilierea instituţiei Avocatului Poporului de la organismele internaţionale

Un pericol pentru relaţiile internaţionale ale României? Un ONG îşi propune dezafilierea instituţiei Avocatului Poporului de la organismele internaţionale

by R. Z.

Ca urmare a nominalizării senatorului liberal Victor Ciorbea la funcţia de Avocat al Poporului, organizaţia non-guvernamentală Institutul pentru Politici Publice a emis un comunicat de presă prin care ameninţă că, în cazul validarii fostului premier ca Avocat al Poporului, va încerca să „determine dezafilierea Avocatului Poporului din orice rețea internațională”.

IPP consideră că apartenenţa politică a fostului premier nu respectă „condiţia impartialităţii” şi reprezintă o „ignorare brutală a acestei condiții minimale pentru funcționarea eficientă a instituției”.

De altfel, aceleaşi argumente sunt invocate şi într-un comunicat al democrat-liberalilor, semnat de senatorul PDL Alin Tişe. „PDL solicită PSD şi PNL renunţarea la politizarea acestei funcții prin nominalizarea lui V. Ciorbea. PDL solicita domnului Victor Ciorbea să renunțe unilateral la această nominalizare neavând probitatea morală să o ocupe”, susţine Tise.

Cu toate acestea comunicatul IPP trece sub tacere faptul că, în perioada 2010 -2013, Valer Dorneanu, ex-deputat PSD şi preşedinte al Camerei Deputaţilor, a ocupat funcţia de Adjunct al Avocatului Poporului şi, timp de 6 luni, a asigurat conducerea instituţiei, ca interimar.

Primul incident „diplomatic” al IPP

Nu este, însă, pentru prima dată când organizatia IPP încercă să genereze tensiuni cu implicaţii internaţionale. La începutul acestui an, pe 11 ianuarie, cu ocazia conferinţei de presă susţinută de diplomatul american Victoria Nuland, Adrian Moraru, directorul IPP şi realizator Nasul TV, a lansat un comentariu sancţionat dur analiştii de politică externă.

Carton-Adrian-Moraru

Adrian Moraru (IPP) / sursa foto: Nasul.Tv

La finele întâlnirii cu Nuland, Moraru şi-a permis libertatea de a „explica” el însuşi, în numele ambasadei, criteriile prin care s-a facut selecţia jurnaliştilor şi activiştilor invitaţi de către diplomatul american.

„Ea (Victoria Nuland – n.r.) şi-a dorit acest lucru. Mesajul este acela că a vrut să dea un semnal clar: eu sprijin un anumit gen de presă şi o orientare clară spre Vest a unor ONG-uri”, a declarat Adrian Muraru, director IPP, citat de gandul.info.

Declaraţia ong-istului a fost considerată de-a dreptul scandaloasă în condiţiile în care formularea „sprijin pentru un anumit gen de presă” nu a fost niciodată asumată de către diplomaţii străini, o astfel de abordare presupunând ca diplomaţia americană să evalueze politic activitatea jurnalistică.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.