Home Actualitate Un ansamblu statuar în memoria Monicăi Lovinescu şi a lui Virgil Ierunca va fi amplasat în zona Cotroceni / Gabriel Liiceanu: Acești oameni au însemnat enorm pentru România

Un ansamblu statuar în memoria Monicăi Lovinescu şi a lui Virgil Ierunca va fi amplasat în zona Cotroceni / Gabriel Liiceanu: Acești oameni au însemnat enorm pentru România

by Ana Barb

Un ansamblu statuar „Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca” urmează să fie amplasat în Sectorul 5, la intersecţia străzilor Dimitrie Drăghiescu şi Dr. Petre Herescu, printr-o donaţie a Fundaţiei Humanitas Aqua Forte, potrivit g4media.

Consiliul General al Capitalei a aprobat, vineri, un proiect în acest sens, acceptând oferta de donaţie din partea fundaţiei, care se obligă să suporte toate costurile legate de realizarea şi amplasarea obiectivului. Ansamblul statuar este în curs de realizare de către artistul Virgil Scripcariu şi are o valoare de 359.265 lei. Proiectul de hotărâre a fost elaborat la propunerea consilierului general USR Nicorel Nicorescu.

Gabriel Liiceanu, reprezentant al Fundaţiei Humanitas Aqua Forte, a pledat, în cadrul şedinţei CGMB, pentru adoptarea proiectului, subliniind că Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca au fost repere ale societăţii româneşti în cea de-a doua parte a secolului XX.

„În timp ce, sub comunism, poporul român nu cunoştea libertatea cuvântului, întrucât gurile noastre erau absolut zăvorâte, ei au vorbit în locul nostru, făcându-ne să putem respira în epoca totalitarismului oxigenul adevărului. Asta a însemnat enorm, pentru că timp de 30 de ani, milioane de români au putut să înţeleagă ce se întâmplă cu ei, să îşi păstreze speranţele, să ştie încă ce înseamnă a rosti adevărul, fără nicio cenzură. Aceştia oameni au însemnat enorm pentru România”, a spus el.

Conform memoriului tehnic administrativ, în prezent, în zona propusă pentru amplasarea ansamblului exista o grădină publică de dimensiuni mici, în suprafaţă de 260 mp, mărginită de un spaţiu de circulaţie pietonală cu lăţimea de un metru şi o suprafaţă de 120 mp. Scuarul este delimitat de carosabilul rezervat circulaţiei vehiculelor rutiere în lăţime de aproximativ cinci metri, al cărui traseu actual se va păstra.

Potrivit raportului de specialitate, prin acest demers se urmăreşte cinstirea memoriei Monicăi Lovinescu, cea mai importantă voce feminină a exilului românesc, şi a soţului acesteia, scriitorul Virgil Ierunca.

Anul acesta se marchează 100 de ani de la naşterea Monicăi Lovinescu. Încă din perioada tinereţii, ea a publicat pagini literare sau cronică dramatică în cele mai importante reviste culturale ale vremii. În anul 1947, a obţinut o bursă a statului francez şi a plecat la Paris. După anul 1990, cărţile Monicăi Lovinescu au fost publicate la Editura Humanitas, în principal cronicile literare citite la radio. Monica Lovinescu a scris primul roman distopic din literatura română.

Virgil Ierunca a fost critic literar, publicist şi poet. A debutat în ziaristică la ziarul „Timpul”. Între anil 1940 şi 1944 a colaborat la principalele reviste literare şi la săptămânalul „Vremea”. El a plecat, de asemenea, în Franţa, în 1947, cu o bursă din partea Guvernului de la Paris. Pentru activitatea sa democrată şi anticomunistă a fost distins cu medalia „Iuliu Maniu”, iar pentru cea literară cu Diploma de Onoare a Academiei Romano-Americane de Artă şi Ştiinţă (1987).

Sursa foto: România Cultural

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.