Se împliște un an de la moartea liderului țărănist Cicerone Ionițoiu, cunoscut scriitor, deținut politic în închisorile comuniste din România. Cicerone Ionișoiu a murit pe 26 ianuarie 2014, la Paris.

Cicerone Ionițoiu a fost condamnat la 26 de ani de închisoare pentru „vina” de a fi făcut parte din conducerea organizației de tineret a Partidului Național-Țărănesc.

Din aceștia și-a petrecut 10 ani în penitenciare și lagăre de exterminare.

În „dosarul” său există două sentințe de condamnare la temniță, una din 1950 și alta din 1962.

În 1979, la intervenția președintelui de atunci al Franței, Valéry Giscard d’Estaing, a fost lăsat să plece din România și să se stabilească în Franța.

După Revoluția din 1989 a început alcătuirea unei enciclopedii cu numele celor care au murit în închisorile comuniste. Munca sa se găsește pe situl web Procesul Comunismuluiși a fost citată laudativ de către Fundația Academia Civică, numele strânse fiind inscripționate pe monumentul numit Spațiu de Reculegere și Rugăciune din cadrul Memorialului de la Sighet.

În octombrie 2009 Consiliul Local Craiova i-a acordat lui Cicerone Ionițoiu titlul de Cetățean de Onoare al orașului Craiova.

„Am primit, cu durere şi profundă tristeţe, vestea trecerii la cele veşnice a marelui om şi lider ţărănist, Cicerone Ioniţoiu, se arată într-un comunicat transmis de PNTCD.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.