Home Actualitate Ultima carte a lui GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ -“Ne vedem în august”, unul dintre cele mai aşteptate romane ale anului, lansat la Editura Rao

Ultima carte a lui GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ -“Ne vedem în august”, unul dintre cele mai aşteptate romane ale anului, lansat la Editura Rao

Romanul a avut lansarea internațională pe 6 martie 2024

by Oana Stănciulescu

Romanul „Ne vedem în august” al lui Gabriel Garcia Marquez a avut lansarea internaţională pe 6 martie, la care s-a aliniat și Editura Rao.

Romanul a fost păstrat de familia lui Garcia Marquez până acum, când se împlinesc 10 de ani de la moartea autorului, pentru a fi tipărit. Garcia Marquez a decis ca romanul să nu apară, fiind nemulțumit de forma finală. Marquez nu a vrut ca ultima sa carte să fie publicată deoarece avea lacune de memoria, confruntându-se cu o boală gravă.vInițial, familia sa a fost de acord, dar după 10 ani și după reluarea lecturii, cei doi fii ai săi au decis că merită să vadă lumina tiparului.

 „Acesta a fost ultimul său efort împotriva pierderii memoriei. A lucrat intens. Apoi, pe măsură ce uita lucruri, a uitat și de carte. Eu cred că atunci când a spus că romanul nu funcționează, nu mai era în stare să își dea seama. Nu e la fel de cizelat cum sunt alte romane ale sale, dar nu e nici vreun haos de neînțeles. Cred că nu mai înțelegea el nimic.”, consideră Rodrigo Garcia, fiul cel mare al scriitorului.

Romanul „Ne vedem în august” redă povestea unei femei de vârstă mijlocie, de 46 de ani, care în luna august a fiecărui an, când călătoreşte pe insula unde este îngropată mama ei, are o aventură amoroasă, de fiecare dată cu al bărbat.

„Cartea cuprinde o serie de variații mult îndrăgite de autor pe tema libertății și a dorinței, fiind, în același timp, și un imn al libertății, și un omagiu adus feminității și subiectelor, o reflecție asupra misterului iubirii și a regretelor. Intriga povestește viața Anei Magdalena Bach, o femeie în vârstă de aproape cincizeci de ani, cu treizeci de ani de căsătorie satisfăcătoare. Ea face o călătorie în fiecare an, pe 16 august, către o insulă din Caraibe unde este înmormântată mama ei. Feribotul, taxiul, o grămadă de gladiole și hotelul: acest ritual exercită asupra ei o invitație irezistibilă de a se transforma – o dată pe an – într-o altă femeie, de a-și explora propria senzualitate și de a sonda frica tăcută care îi curge în inimă. Așadar, o eternă întoarcere, dar de fiecare dată ceva diferit. Timpul ciclic – timpul reîntoarcerii și al ritualului – este, de altfel, specific întregii opere a lui García Márquez. Ca în alte cărți ale lui García Márquez, și în Ne vedem în august există o situație mentală pe care autorul o numește soliedad. O singurătate personală, dar și colectivă. În cele cinci povestiri ale cărții, Ana Magdalena Bach pare să se regăsească, paradoxal, tocmai prin ritualul solitar al călătoriei. O aventură amoroasă îi schimbă existența: din acel moment se va întoarce pe insulă în fiecare august sperând, dar, totodată, temându-se să experimenteze altă stare de singurătate. Volumul, de fapt, încheie în mod ideal ciclul de romane despre dragoste care a început în 1985 cu Dragostea în vremea holerei și a continuat în 1992 cu Despre dragoste și alți demoni. Un roman emoționant, revelația literară a anului 2024”, transmite Editura RAO.

GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ s-a născut în 1927, la Aracataca, în Columbia, și a decedat în 2014, la Ciudad de México. Ziarist și scriitor, a fost, încă din tinerețe, un adept al mișcărilor de stânga, urmărind cu atenție insurecția cubaneză a lui Fidel Castro. Operele sale reflectă o recreare mitică a lumii reale, în care se produce o perpetuă îmbinare între elementele realiste și cele imaginare, rod al unor circumstanțe fantastice, totul ilustrând plenar cunoscutul curent literar denumit „realismul magic“. Apreciat pe plan mondial, prestigiul său literar i-a fost confirmat prin acordarea, în anul 1982, a Premiului Nobel pentru Literatură.

„Ne vedem în august” are prețul de 59 de lei, însă poate fi comandat pe site-ul editurii Rao şi pe cele ale partenerilor la preţul special de 52 de lei

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.