Home Actualitate UE cumpără un RADAR pentru Republica Moldova (EUobserver)

UE cumpără un RADAR pentru Republica Moldova (EUobserver)

by George Avram

Uniunea Europeană va aloca alte 40 de milioane de euro pentru armata Republicii Moldova, iar cea mai mare parte din sumă va fi cheltuită pentru achiziţionarea unui „radar terestru mobil de supraveghere cu rază lungă de acţiune”. Această achiziție va ajuta Moldova să-şi supravegheze spaţiul aerian, potrivit unui memorandum intern al UE din 13 martie şi văzut de publicaţia EUobserver. Decizia vine după noile dezvăluiri despre eforturile Rusiei de a răsturna guvernul pro-occidental.
Restul banilor vor fi alocaţi pentru vehicule tactice uşoare de mare mobilitate şi vehicule de tip pick-up, motostivuitoare, autobuze şi camioane, echipamente de comunicare, precum şi hardware şi software anti-hacking.
Pe de altă parte, Moldova intenţionează, la rândul ei, să-şi cumpere „un sistem radar de supraveghere aeriană, în completarea radarului propus în cadrul acestei măsuri de asistenţă”, se menţionează nota de informare.

Achiziţiile de radare vin după ce Rusia a tras mai multe rachete prin spaţiul aerian al Republicii Moldova pentru a lovi ţinte din Ucraina în ultimele luni. UE şi SUA au dublat avertismentele că Rusia plănuieşte o lovitură de stat în Moldova pentru a-i înlătura pe liderii săi prooccidentali, care au depus anul trecut o cerere de aderare la UE. „În ultimele luni am văzut că Moldova a devenit din ce în ce mai mult o ţintă pentru acţiunile Rusiei – interferenţe străine, dezinformare, atacuri hibride. Scopul acestor acţiuni este de a submina şi destabiliza ţara, de a submina guvernul şi administraţia pro-reformă, anticorupţie şi pro-UE din Moldova”, a declarat un purtător de cuvânt al serviciului de acţiune externă al UE.

Foto- Euobserver

 

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.