Lansarea candidatilor UDMR pentru alegerile europarlamentare, organizata sambata la Odorheiul Secuiesc, a marcat  inceperea campaniei electorale pentru formatiunea maghiara cu mult inainte de termenul prevazut de lege. In incinta Salii Sportului, plina de activisti si simpatizanti ai partidului, liderii UDMR au sustinut discursuri electorale si au reiterat principalul obiectiv politic:  autonomia teritoriala a „Tinutului secuiesc”.

Mitingul a fost inaugurat cu imnul de stat al Ungariei, urmat de imnul „Tinutului secuies” si cel de campanie al UDMR intitulat „Europa e liberă, hai maghiari cu toţii în ea!”.

Vicepremierul Kelemen Hunor, liderul UDMR, a vorbit despre necesitatea de mobilizare a electoratului maghiar pentru ca formatiunea pe care o conduce sa poata obtine mandatele de eroparlamentari pe care le vizeaza, in caz contrar, sustine Kelemen, „vor ajunge la Bruxelles europarlamentari români„.

„Trebuie aducem Catalonia şi Tirolul de Sud în Ardeal, trebuie să cultivăm spiritul transilvanismului aici, trebuie să ducem spiritul transilvanismului în Europa. În ultimii 25 de ani ne-am străduit ca graniţele să nu constituie o piedică în relaţiile maghiaro-maghiare, iar aderarea României la UE a consolidat acest lucru. Europa trebuie să ne apere interesele, să adopte o legislaţie  pentru apărarea minorităţilor. Iar noi, la rândul nostru, noi ne străduim ca vocea noastră să fie auzită şi ascultată în Europa. Comisia Europeană a respins cererile noastre, dar noi nu vom renunţa, vom merge la CEDO pentru apărarea drepturilor şi întereselor noastre. Avem un mesaj simplu: candidaţii nostri nu vor ajunge în Parlamentul European dacă nu vor primi voturile maghiarilor, dacă maghiarii nu vor ieşi la vot ca să voteze  candidaţii UDMR , pe locurile noastre vor ajunge la Bruxelles europarlamentari români.” a declarat Kelemen Hunor.

Laszlo Borbely: „Vrem autonomie si retrocedarea padurilor!”

Laszlo Borbely, vicepresedintele politic al UDMR si al doilea om ca functie din formatiune, a prezentat, inca o data, scopul parlamentar al gruparii: „Ce vrem noi în Parlamentul Europei? Simplu: toate drepturile despre care v-am vorbit. Şi vom avea şi autonomia, pentru că ni se cuvine”.

„Suntem cu toţii aici, maghiarii din tot Ardesalul şi dinBanat, şi de aceea suntem puternici, de 25 de ani suntem puternici. De ce? Pentru că avem dreptate. Şi trebuie să spunem concetăţenilor nostri acest lucru. Încă în 1990, apoi mult mai răspicat în 1993, am formulat toate drepturile noastre, tot ceea ce vrem. Şi foarte multe lucruri s-au realizat de atunci, deşi mulţi au fost sceptici că se va realiza ceva. Mulţi au crezut că nu vom putea ridica satuia libertăţii la Arad, mulţi au fost sceptici că ne vom putea folosi limba noatră în învâţământ, de toate gradele, sau că vom putea obţine retrocedarea pădurilor către composesorate”, a spus deputatul Laszlo Borbely.

Sogor Csaba, europarlamentar al UDMR, candidat pentru un nou mandat, a sustinut unul dintre cele mai transante discursuri, lansand chiar si o amenintare, mai mult sau mai putin voalata, la adresa etnicilor romani din Transilvania: „Suntem dispuşi să-i facem pe români să simtă cum e să trăieşti în minoritate!”

„În Secuime noi nu suntem minoritari, în Europa noi nu suntem minoritari, aşa cum se simt colegii noştri români în Uniunea Europeană. Noi, maghiarii din Ardeal avem dreptul să trăim în Europa, ştim ce vrem şi cum va fi lumea pe care o dorim. Şi suntem dispuşi, dacă e nevoie, să-i facem pe români să simtă cum e să trăieşti în minoritate, pentru asta vă cer ajutorul!” a incheiat Sogor Csaba, cunoscut pentru atitutinea sa nepotrivita de 1 decembrie, zi in care ii indeamna pe maghiari sa poarte doliu.

loading...

8 COMENTARII

  1. PONTA DAI AFARA DACA VREI SA NU TE DEA ROMANI AFARA DIN TARA AI STIUT CA SUNT PARSIVI ,DAR PENTRU=CA I-TI PIERDEAI SCAUNUL AI SACRIFICAT O TARA SA NU AVEM LINISTE, STIEAI FOARTE BINE INTENTIA LOR

  2. Ponta, inainte de alegeri :”nu suntem de acord cu RMGC; nu suntem de acord cu exploatarea gazelor de sist; nu mai vrem sa avem in guvern UDMR-ul, luptam pana la capat sa scapam de Basescu…traiasca USL!”
    Ponta, dupa alegeri: „trebuie sa coabitam cu Basescu; trebuie sa dam o lege speciala pentru RMGC; trebuie sa capatam independenta energetica prin exploatarea gazelor de sist ( fara studiu de impact); aducem UDMR la guvernare (sa scapam de PNL) si odata cu el PMR; fac orice ca sa raman Prim Ministru, cu voturile si promisiunile electorale, important este sa ma creada prostii, si masinile de spalat creiere sa functioneze „.

    • Si pentru toate aceste de pe urma, „este de vina PNL-ui!”. Este de vina, fiindca a plecat de la guvernare si l-a lasat pe Ponta in fundul gol; i se cam vede partea rusinoasa.

  3. daca vreti autonomie,va dam!……. scoatem toti romanii din ARDEAL,va dam ardeadul voua(ungurilor),dupa care,cand doriti,sa mergeti in in tara al carui nume vreti sa-l purtati….MITRALIEREEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  4. Cum vor astia sa ne faca pe noi minoritari in Ardeal? Eu nu ii inteleg,daca nu le convine situatia de care beneficiaza in momentul de fata sa mearga la mama lor in Mongolia ca o sa aibe loc acolo.

  5. nu fac parte din niciun partid.pentru ca hungurii au ajuns aici este vinovat kkrau, care ne-a tradat dupa ce l-am crezut util in usl.steua lui a apus definitiv.rusine kkkraule !

  6. eu,roman,sunt de acord cu autonomia ungurilor dar pe Luna acolo sa zboare toti, cu cat mai departe cu atat mai bine le platim noi calatoria …numai dus…daca vor sa se simta maghiari sa se duca in Ungaria in orasul acela renumit cu nume de organ masculin,pe locuri fiti gata staaaart !

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.