Ce inseamna arancini?
Arancini este un preparat specific italienesc ce își are originile în bucătăria Siciliană. Acesta este un preparat foarte popular în Italia, fiind foarte delicios și ușor de preparat.
În esență, acestea sunt niște chifteluțe de orez ce pot fi umplute cu diferite sortimente. Sunt perfecte pentru aperitiv și le vei găsi foarte des în restaurantele din Italia.
Ingredintele pentru reteta originala arancini
Sursă: freepik
Rețeta de arancini, cea originală, conține o umplutură de ragu, însă cu trecerea anilor au fost experimentate peste 100 de rețete cu diferite umpluturi.
Dacă îți dorești să prepari această rețetă chiar la tine în bucătărie vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
Pentru sosul ragu:
- 200 g carne de vită, tocată;
- 250 ml suc de roșii;
- 1 morcov ras;
- 1 țelină rasă;
- 1 ceapă tocată fin;
- 2 căței de usturoi;
- 100 ml vin roșu;
- 50 g de mazăre proaspătă sau congelată;
- sare, piper.
Pentru orez:
- 200 g OREZ RISO SCOTTI BASMATI 500G, perfect pentru mâncărurile cu legume sau carne;
- 800 ml supă de legume;
- 100 ml vin alb demisec;
- 1 ceapă tocată mărunt;
- 50 g unt;
- 50 g parmezan ras fin;
- 1 cățel de usturoi zdrobit;
- 1 lingură de Ulei Extravirgin COPPINI 250ML, produs din măsline din cele mai bune zone de producție italiană;
- optional, cateva fire de sofran.
Pentru pane:
- 200 g pesmet;
- 2 ouă;
- 500 ml ulei pentru prăjit;
- sare și piper;
- un bol cu apă rece;
- 50 g mozzarella rasă.
Mod de preparare a retetei arancini siciliana
Sursă: freepik
Pentru prepararea sosului ragu pentru reteta arancini siciliana, se încinge o tigaie în care se adaugă treptat carnea până se rumenește la foc mediu. Se adaugă pe rând ceapa, morcovul, țelina și se continuă gătirea până când legumele devin moi. Mai apoi se adaugă usturoiul și se toarnă vinul. La un minut după turnarea vinului se adaugă și sosul de roșii alături de sare și piper. Se acoperă tigaia, se dă focul la mic și se lasă la gătit pentru o oră.
La final se gustă dacă mai e nevoie de sare și piper, iar dacă sosul este scăzut foarte mult se mai poate adăuga puțină apă fierbinte. Se mai adaugă mazărea și se mai lasă 5 minute pe foc. La final se lasă sosul la răcit și ne îndreptăm atenția către compoziția de orez.
Pentru orez, se pune supa la încălzit. Într-o tigaie se încălzește uleiul alături de jumătate de unt. Apoi se sotează la foc mic ceapa și usturoiul. Adăugăm și orezul și prăjim la foc mare câteva minute, după care adăugăm și vinul și lăsăm să se absoarbă.
Adăugăm supa treptat în compoziție și amestecăm continuu pentru a se absorbi. Din momentul în care am pus orezul în tigaie avem grijă să nu-l lăsăm la gătit mai mult de 20 de minute. Cu 5 minute înainte de a fi gata se adaugă și șofranul. Se adaugă și restul de unt alături de parmezan și se lasă la răcit.
La asamblare, formăm găluștele cu mâinile umezite cu apă rece. Se ia cam o lingură de orez și se întinde în palmă. Se pune în mijloc o lingură de sos ragu și una de mozzarella rasă, apoi formăm gălușca împrejurul sosului și al mozzarellei.
La compoziția pentru panne, ca prim pas se bat ouăle cu sare și piper. Se pune pesmetul într-un bol, iar apoi se trec găluștele prin ou și prin pesmet, se presează ușor pesmetul și se pun într-o farfurie. După ce am făcut toate biluțele, se încinge baia de ulei și se prăjesc 2-3 minute până devine pesmetul auriu.
Sfat! Se servesc alături de un pahar de prosecco cât încă sunt calde.
Umpluturi pentru arancini pe care le poti face
Sursă: freepik
Așa cum am spus și mai sus umplutura cu sos ragu este considerată a fi umplutura originală pentru arancini de la momentul apariției acetei rețete. Trebuie să știi însă că de-a lungul anilor reteța a fost reinventată cu alte tipuri de umplutură care s-au dovedit a fi la fel de delicioase.
Pentru o experiență culinară desăvârșită poți încerca mai multe rețete de arancini cu mai multe umpluturi.
Spre exemplu: pentru pasionații de brânză, arancini cu mozzarella trebuie neapărat încercați. Tot în aceeași categorie se regăsesc și delicioșii arancini umpluți cu brânză clasică și spanac. Pentru iubitorii de ciuperci există variantele de arancini cu umplutura de ciuperci sau trufe, iar rezultatul acestor rețete încântă toat papilele gustative.
Pe lângă toate aceste variante arancini mai pot fi umpluți și cu carne, cârnați sau șuncă spre exemplu.
Sursa- Supermercato