Toți ochii sunt pe Marea Neagră după ce un avion militar a doborât o dronă militară americană, chiar zilele trecute. Ceea ce s-a întâmplat a atras atenția lumii și a adus în actualitate, de asemenea, o întrebare fundamentală în materie de securitate pentru Washington şi aliaţii săi, se arată într-o analiză a NBC News.
Întrebarea este – există o strategie clară pentru o cale navigabilă atât de importantă, care a fost mult timp în centrul rivalităţii dintre Moscova şi Occident şi care ar putea deveni acum un punct fierbinte major?
În analiză se arată și faptul că una dintre piedici este faptul că România, Bulgaria şi Turcia sunt greu de făcut să funcţioneze precum balticii, pe o singură voce.
Parlamentari şi foşti oficiali militari consultaţi de NBC News au declarat că răspunsul este deosebit de îngrijorător, în condiţiile în care acordul care permite ca cerealele să iasă din câteva porturi ucrainene de la Marea Neagră este în prezent într-un echilibru precar, iar flota Rusiei foloseşte zona ca platformă de lansare pentru atacuri împotriva oraşelor ucrainene.
Se vorbește chiar despre „un potenţial butoi cu pulbere” în Marea Neagră, care are eşase ţări pe coasta sa: Turcia, România şi Bulgaria – membre NATO -, precum şi Georgia şi Ucraina, care sunt considerate parteneri ai SUA, dar nu fac parte din alianţă. Şi mai este şi Rusia. Și aici încep să se complice lucrurile.
SUA au ajutat aliaţii, la un moment dat, să echilibreze prezenţa rusă în Marea Neagră şi au efectuat exerciţii în zonă, dar administraţia Biden a retras navele americane atunci când s-a dovedit că ruşii se pregăteau să invadeze Ucraina.
Pentru Rusia este exprem de importantăă zona, dovadă că Vladimir Putin a făcut din extinderea prezenţei Moscovei în Marea Neagră o prioritate. Mai întâi a anexat Peninsula Crimeea şi a intervenit de mult timp în ţările vecine, precum Georgia.
Din acest motiv, mai mulți foşti oficiali din domeniul securităţii naţionale care au operat în regiune, consultați NBC News au declarat că nivelul investiţiilor SUA şi NATO în Marea Neagră nu corespunde importanţei sale strategice.
Aceştia au spus că, în ciuda retoricii NATO, activitatea occidentală în regiune a început să scadă după ce Moscova a cucerit Crimeea.
De aceea, conchide NBC News, se pare că toţi ochii vor rămâne pentru o vreme asupra Mării Negre.