Home Actualitate Teoriile conspiraţiei privind asasinarea lui Boris Nemţov

Teoriile conspiraţiei privind asasinarea lui Boris Nemţov

by George Avram

Asasinarea politicianului rus Boris Nemtov a nascut o serie de teorii ale conspiratii si ipoteze privind uciderea acestuia si mai ales de implicarea lui Putin in aceasta crima.

De la un complot al presedintelui rus Vladimir Putin la implicarea CIA, militantilor islamici sau nationalistilor ucraineni, teoriile privind identitatea celor care l-au ucis pe Nemtov abunda, scrie Bloomberg.

Multi dintre cei 50.000 de oameni care au iesit duminica pe strazi pentru a marsalui in onoarea lui Nemtov dau vina pe Guvern pentru crima. Dar si sustinatorii lui Putin au si ei teoriile lor.

Mihail Gorbaciov, ultimul lider sovietic, a afirmat ca asasinatul a avut ca scop „provocarea unei agravari si poate chiar destabilizarea situatiei in tara”. Opozitia rusa a dat vina pe Guvern pentru ca a creat o atmosfera care a dus la crima, dupa ce activistii anti-Putin au fost etichetati drept „coloana a cincea”.

„Nu e niciun dubiu ca asasinarea lui Nemtov a fost organizata de serviciile secrete occidentale, care incearca in orice fel sa creeze un conflict intern in Rusia”, si-a dat cu parerea liderul cecen Ramzan Kadirov.

Eric Kraus, director la Nikitsky Capital, a scris pe Facebook: „Poate ca CIA a fost implicata – Dumnezeu stie ca au facut si mai rau de atat, si des”.

„Poate a fost o grupare nationalista rusa. Sau fascistii de la Kiev care nu au putut dobori inca un avion de pasageri si au nevoie disperata de ajutor. Nu am dovezi – cu totii nu facem altceva decat sa ghicim. Este evident totusi – si din motive evidente presa occidentala evita sa spuna ce este evident – Putin nu a avut nimic de-a face cu asta”, continua acesta.

Crimele politice din Rusia se preteaza, de altfel, la orice interpretare, intrucat sunt rareori rezolvate si faptasii nu sunt dusi in fata justitiei nici macar cand este descoperit criminalul, spune Mark Galeotti, profesor la Universitatea New York, specializat in Rusia. Jurnalistii Paul Hlebnikov, Anna Politkovskaia si Vladislav Listiev au fost ucisi in ultimele doua decenii in Rusia si cazurile lor raman si acum nerezolvate, scrie sursa citata.

In plus, dupa secole de regimuri autoritare, unde puterea se proiecteaza de sus in jos, opinia publica a ajuns la senzatia ca sta la mana fortelor intunecate ce nu pot fi nici demascate, nici controlate. Din aceasta perspectiva, viata publica este un teatru si oamenii obisnuiti nu vor vedea niciodata ce se intampla in spatele scenei.

In unele parti ale societatii ruse, „totul se bazeaza pe faptul ca nimic nu se intampla pur si simplu, e doar PR (…) Daca cineva a ucis un dusman, bineinteles ca a fost un complot impotriva celor care erau dusmanii celui care a fost ucis. Acest obicei colectiv este prima versiune implicita – este o provocare, o conspiratie”, explica Oleg Kasin, jurnalist rus aproape omorat in bataie in 2010.

„Atat statul, cat si Opozitia din Rusia sunt inclinate catre teorii ale conspiratiei (…) Presa oficiala infatiseaza o lume modelata de forte intunecate, in vreme ce opozitia lui Putin trebuie numai sa se uite la cate de controlata e sfera publica pentru a avea dovezi de intentii rele”, explica si Galeotti.

Sursa: ziare.com

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.