Ultima modă în materie de slăbit o constituie supele. Conțin mai puțin zahăr decât sucurile de fructe, și deci mai potrivite atunci când vrei să dai jos kilograme, dar să rămâi și în formă. De altfel, Mirelle Guiliano dezvăluie în bestsellerul internațional „Franțuzioacele nu se îngrașă! Secretul mâncatului de plăcere” că supele de legume au ajuta-o în lupta cu kilogramele în plus, pe vremea când era adolescentă, după un stagiu de câteva luni în America. Întoarsă în Franța, Mirelle Guiliano, îndrumată de medicul de familie, stabilește un meniu zilnic potrivit pentru a reveni la greutatea inițială, dar și pentru a rămâne în formă.
Supele au avantajul de a fi introduse fie în meniul de prânz, fie seara. Sunt ușoare, ajută la digestie, și multe dintre ele sunt foarte sățioase. Iată câteva rețete ușor de preparat și foarte utile pentru persoanele care s-au decis să facă schimbări în meniul zilnic, dar nici să nu renunțe la rochiile din șifonier .
Supa de roșii
Supa de roșii se poate prepara fie din roșii proaspete, mai ales primăvara, vara și chiar toamna, dar și iarna din roșii congelate sau la cutie. La un kilogram de roșii se adaugă două cepe mari, un câțel de usturoi, sare și o linguriță de zahăr. Ceapa se călește împreună cu usturoiu în puțin ulei de măsline, peste care se adaugă roșiile decojite și o jumătate de litru de apă, dar și condimente în funcție de preferințe.
După ce fierb se pasează cu blenderul, iar la final se adaugă smântână după gust. La fel se procedează dacă roșiile sunt congelate, cu amendamentul că acestea se adaugă congelate în cratiță, nu se lasă mai întâi să se dezghețe. În cazul în care se folosesc roșii la conservă, se adaugă și roșiile din conservă, dar și zeama de supă. Se blenduiesc la fel ca în cazul celorlalte și se adaugă smântână sau iaurt, după preferință.
Supa de roșii se poate mânca caldă sau rece, este răcoritoare, poate fi o alegere perfectă într-o zi călduroasă, dar și într-o zi de iarnă.
Roșiile sunt bogate în vitamine, printre care C și A, dar sunt și o sursă importantă de vitamina B9, de potasiu și de alte substanțe benefice organismului.
Supa de praz
Supa de praz este denumită de Mirelle Guiliano în cartea sa „Franțuzioacele nu se îngrașă! Secretul mâncatului de plăcere” ca fiind o supă minune, nu doar prin proprietățile ei, dar și pentru efectele pe care le are asupra organismului. Prazul este un diuretic extraordinar de eficient, sărac în calorii, dar foarte hrănitor. Iată de ce supa de praz este o alegere nemaipomenită pentru cei care vor să câștige lupta cu kilogramele, cu atât mai mult cu cât rezultatele se văd foarte repede atunci când recurgi la această cură.
Supa de praz se poate prepara în două feluri. În primul rând este supa clasică. Un kg de praz se spală bine pentru a nu rămâne nisip sau pâmânt ascunse între frunzele dese, se curăță într-un jet puternic de apă, se taie atât partea albă, groasă, de la bază, cât și frunzele care sunt verzi, se pun în apă și se fierb în jur de 20-30 de minute. La final se pasează cu blenderul și se adaugă puțin ulei de măsline și sare. Este o supă nu doar sățioasă, dar și gustoasă, la care poși să recurgi în orice anotimp, prazul găsindu-se la aprozar, piață sau supermarket. Este o supă răcoritoare și sățioasă.
A doua rețetă, întâlnită în Franța, despre care vorbește și Guiliano este supa care rezultă din fierberea prazului, dar care se bea ca pe orice suc sau ceai. După fierbere, prazul se scoate într-un castron și se adaugă ulei de măsline, sare și zeamă de lămâie. Se mănâncă separat. Poți adăuga prazul la orice garnitură, este extraordinar de sățios și gustos. Supa rezultată o poți mânca la 2-3 ore, pe parcursul întregii zile.
Supa de legume
În funcție de preferințele fiecăruia se folosesc legume variate, cum ar fi conopidă, napi, morcovi, țelină, păstârnac, fiecare în jur de 250 grame, se fierb și se pasează. La final se adaugă mirodenii, pătrunjel sau alte condimente. În Franța se adaugă și două ouă tari tăiate.
Mâncați câte un castron de supă la 3-4 ore. Se poate folosi rece sau caldă, în funcție de preferințe.
După aceeași rețetă puteți să înlocuiți prazul cu dovlecelul proaspăt sau congelat, sau cu mazărea, și va rezulta o supă delicioas și sățioasă. Toate aceste supe au calitatea de a fi consistente, de a avea vitamine și minerale, deci sănătoase, și care deci pot să vă dea energia de care aveți nevoie într-o zi. Indiferent de anotimp, legumele sunt la alegere în piețe, în aprozaruri sau supermarketuri, deci sunt ușor de procurat și de gătit.