Home international Summit-ul BRICS de la Kazan – perspectiva Crimeii

Summit-ul BRICS de la Kazan – perspectiva Crimeii

by Andrei Răutu

În cadrul unui proiect pilot, publicăm o serie de materiale despre situația din Crimeea și Sevastopolul anexate de Federaţia rusă, despre acțiunile Moscovei în regiunea Mării Negre și despre natura agresiunii ulterioare a Kremlinului. Acest demers nu are scopuri comerciale. Rudolf Medved din Kyiv și Andrei Răutu din București doresc să transmită publicului de limbă română adevărul despre situația din Peninsula Crimeea ocupată și planurile Moscovei la Marea Neagră. Suntem gata să răspundem eventualelor sugestii cu privire la subiectele din Crimeea care interesează cititorii. Astăzi, despre cum imperiul moscovit utilizează platforma BRICS pentru propaganda şi publicitate anti-occidentală, dar şi despre temerile partenerilor Federaţiei ruse faţă de statele Lumii libere.

«Realităţi din Crimeea» este un proiect al serviciului Radio Libertatea în limba ucraineană, lansat imediat după ocuparea peninsulei Crimeea în 2014. Misiunea proiectului este promovarea valorilor democratice prin difuzarea de informaţii corecte, necenzurate şi discuţii libere.

 

Autor : Rudolf Medved, 29 octombrie 2024

Traducere: Andrei Răutu

Link către publicația originală – https://ua.krymr.com/a/samit-briks-kazan-krymskyi-rakurs/33176381.html

 

 

Summit-ul BRICS de la Kazan – perspectiva Crimeii

În perioada 22-24 octombrie, Kazan (Tatarstan, Federația Rusă) a găzduit summitul BRICS – o asociație interguvernamentală, având deja acum ca membri nouă țări non-occidentale: Brazilia, Rusia, India, China, ca membri fondatori ai organizaţiei în 2006, Africa de Sud (a aderat în 2011), Egipt, Iran, Emiratele Arabe Unite (EAU) și Etiopia (au aderat în 2024).

 

 

La summit au participat delegații din 36 de țări, precum și secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Președintele Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva, a refuzat călătoria din cauza sănătății. Mai multe țări, printre care Belarus, Azerbaidjan și Malaezia, precum și, potrivit rapoartelor informale, Turcia, au solicitat aderarea la BRICS. În prezent, Argentina și Arabia Saudită și-au abandonat planurile anunțate anterior. Kazahstanul a declarat că încă nu intenționează să se alăture organizației, dar cu toate acestea, președintele Kassym-Jomart Tokayev a sosit la Kazan. Dimpotrivă, președintele invitat al Serbiei, Aleksandr Vucic, a declinat participarea.

 

Anul acesta, Rusia prezidează organizația pentru a patra oară. Media de stat rusă a acoperit în mod activ forumul. Informațiile au fost preluate în Crimeea anexată, unde canalele locale au difuzat și discuții ale oamenilor de știință politică și ale profesorilor universitari despre rolul BRICS în lumea modernă și opoziția Sudului Global față de Occident. Atenția s-a concentrat asupra faptului că vizita în țară a unui număr de lideri ai marilor puteri demonstrează absența izolării internaționale a Federației Ruse din cauza invadării pe scară largă a Ucrainei, precum şi asupra rolului principal al aşa-zisei «Crimei ruse» în dezvoltarea cooperării în cadrul BRICS.

 

A reprezentat summitul organizației un progres substanţial pentru Rusia? Unde se găseşte Crimeea anexată de Rusia în planurile și rapoartele privind cooperarea țărilor membre BRICS? De ce inițiativele rusești din Crimeea rămân toxice pentru BRICS și membri acestei asociații? Realităţi din Crimeea a încercat să facă ordine în aceste probleme şi să înţeleagă mizele în joc.

 

Nu a fost nicio reuşită, Kremlinul rămâne izolat

 

Într-un interviu exclusiv pentru Vocea Americii, Reprezentantul Permanent al Ucrainei la ONU, Serhii Kyslytsia, a declarat că «participarea secretarului general al ONU Antonio Guterres la summitul BRICS de la Kazan nu a fost o surpriză nici pentru Ucraina, nici pentru partenerii săi cheie, dar că măcar el va avea ocazia să îi spună în faţă lui Vladimir Putin că a încălcat grav carta BRICS şi dreptul internațional».

 

Adoptarea declarației summitului BRICS de la Kazan a demonstrat că Rusia nu a câștigat încă sprijin internațional și nu a creat structura alternativă de securitate pe care o caută Kremlinul, conform declaraţiei Institutului American pentru Studiul Războiului (ISW).

 

«„Declarațiile” publicate ale summit-ului BRICS, precum și alte declarații de acest fel, nu numai că nu se aplică Ucrainei, dar nici măcar nu obligă alte țări la absolut nimic. [s.t.] Aceasta include chiar şi țările care au semnat această „declarație”… Toate aceste „planuri de pace” sunt utile doar celor care le propun. Ucraina are propriul Plan de Victorie. Trebuie, desigur, îmbunătățit și rafinat, atât din punct de vedere extern, cât și din punct de vedere intern. Dar el există, și trebuie să-i convingem pe alții că acest plan special ar trebui implementat», a declarat Volodymyr Ogryzko, expert în relații internaționale și ministru al Afacerilor Externe al Ucrainei (2007-2009), într-un interviu pentru «Obozrevatel».

 

Limitându-se în declarația sa la o evaluare ambiguă a agresiunii pe scară largă a Rusiei în Ucraina, ultimul summit BRICS nu a abordat oficial problemele anexării Crimeii și Sevastopolului de către Rusia. Şi totuşi…

 

«Delegațiile» rusești din Crimeea participă activ la evenimentele BRICS

 

Reprezentanții autorităților ruse ale peninsulei au luat parte la evenimentele BRICS aproape de la începutul ocupării sale de către Rusia, deoarece, pe lângă summituri, în cadrul organizației se desfășoară diverse întâlniri și evenimente profesionale, schimburi culturale și întâlniri reprezentative, proiecte și forumuri, precum și turnee sportive.

 

La Summitul Universității Globale BRICS, Universitatea de Tehnologie Dalian și Universitatea din Johannesburg și-au exprimat interesul pentru cooperarea cu «universitatea federală a Crimeii», creată după anexarea Crimeii pe baza unei universităţi ucrainene. În octombrie 2015, forumul a avut loc la Moscova, unde au fost discutate probleme de cooperare în domeniul educației și științei. «KFU» a fost reprezentat la summit de directorul adjunct rus pentru activități de cercetare al Institutului de Economie și Management, Viktor Reutov.

 

Conform deciziei din septembrie 2023 a deputaților așa-numitului Consiliu de Stat al Crimeii, «delegația» sa plănuia să participe la o reuniune a municipalităților din țările BRICS.

 

În noiembrie 2023, grupul condus de Yuri Solomentsev, primul reprezentant adjunct al Crimeii desemnat de Moscova sub președintele Rusiei, a devenit participant la «Forumul Internațional Municipal al țărilor BRICS+» – o întâlnire anuală de afaceri desfășurată la Sankt Petersburg, Rusia, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse. Misiunea proiectului este constituirea Federației Ruse ca centru de cooperare între orașele lumii.

 

Președintele Forumului Internațional BRICS, Purnima Anand din India, a fost observator la alegerile prezidențiale din martie 2024 din Rusia, alegeri care nu sunt recunoscute de comunitatea mondială, în Crimeea.

 

În iunie, la Kazan au avut loc Jocurile Sportive ale țărilor BRICS. Sportiva din Ialta, Vera Markaryan, a obţinut locul cinci în competiția finală la aruncarea suliței feminine, transmite «Agenția de Informații Crimeea» (rusă). Rezidenţii din Crimeea care câştigat premii la a cincea sesiune a Jocurilor BRICS au primit câte un milion de ruble rusești, această decizie a fost luată de către șeful rus al Crimeii, Serhii Aksyonov (Aksenov).

 

În iunie, reprezentantul permanent al Crimeii desemnat de Kremlin pe lângă președintele Rusiei, Georgy Muradov, a cerut țărilor BRICS să reziste în comun «genocidului informațional» al țărilor occidentale. El a afirmat acest lucru în timp ce a vorbit la sesiunea «Scopul BRICS în contextul noii ordini mondiale» în cadrul Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg [s.t.].

 

În iulie, forumul orașelor surori și al entităților municipale din țările BRICS a început la Nijni Novgorod, Rusia. O delegație din Crimeea din rândul membrilor guvernului de tineret al peninsulei, condusă de Iurii Solomentsev, cel menționat anterior, a luat parte la această reuniune.

 

Volodymyr Pashtetskyi, șeful Institutului de Cercetare Științifică a Agriculturii din Crimeea numit de Rusia și membru corespondent al Academiei Ruse de Științe, a mai spus TASS despre eficacitatea călătoriilor oamenilor de știință ruși din Crimeea la colegii din BRICS și din țările EurAsEC pentru dezvoltarea științei, tehnologiei și economiei, în luna iulie.

 

«Călătoriile noastre de afaceri în Belarus, Kârgâzstan, China și în alte țări au arătat că oamenii de știință din Crimeea și colegii noștri din străinătate au un interes reciproc. …Cooperarea cu țările occidentale… a fost dezastruoasă pentru știința și producția rusești, deoarece nu a fost egală: în loc să-și dezvolte știința, tehnologia și economia în general, oamenii de știință ruși au achiziționat echipamente gata făcute, semințe de plante, tehnologii din Occident, cu rezultatul pierderii în mare măsură a suveranităţii tehnologice… diverse restricții și interdicții (sancțiuni) ne-au fost impuse.», a spus el.

 

Pe 18 octombrie, președintele Camerei Ruse de Comerț și Industrie a Crimeii, Serhii Diyuk, a participat la sesiunea plenară a Forumului de Afaceri BRICS, care a fost prezidată de șeful Camerei de Comerț și Industrie a Rusiei, șeful Consiliului de Afaceri BRICS, Serhii Katyrin. Acolo a vorbit și Vladimir Putin, au avut loc sesiuni de panel pe tema cooperării financiare și în materie de investiţii, comerțului internațional și conectării logistice a țărilor BRICS, dezvoltării agro-businessului și consolidării securității alimentare în statele asociației, tranziției energetice durabile și rolului cooperării tehnologice în implementarea strategiei de dezvoltare durabilă BRICS.

 

Crimeea și țările BRICS: planuri nerealizate

 

În martie 2016, Serhii Aksyonov, șeful Crimeii numit de Kremlin, a anunțat că țările BRICS sunt pregătite să facă investiții în Crimeea. «Liderul nostru (Vladimir Putin – RC) a conturat clar vectorul politicii externe, el formează această poziție. China, Vietnam, India, Brazilia, adică țările BRICS, sunt aliații noștri. Mulți sunt gata să intre în Crimeea, dar din nou, pentru a nu-mi dezamăgi partenerii, nu îi voi numi», a clarificat el.

 

Până la sfârșitul anului 2023, autoritățile ruse din Crimeea începuseră să discute despre intenția lor de a-l găzdui, într-o staţiune de la malul mării, atât pe președintele nerecunoscut al Belarusului, Alexander Lukașenko, cât și pe liderii țărilor BRICS. Acest lucru a fost declarat de către Președintele Parlamentului Rusiei din Crimeea, Volodymyr Konstantinov. El a subliniat că «Crimeea este întotdeauna pregătită să primească oaspeți care recunosc statutul rusesc al peninsulei». Potrivit lui Konstantinov, «liderii politici moderni» erau așteptați aici până la jumătatea lunii martie, când plănuiau să sărbătorească 10 ani de la «reunificarea Crimeii cu Rusia».

 

Dar, după cum se știe, nici liderul Belarusului, nici liderii țărilor BRICS nu au răspuns la propunerea lui Volodymyr Konstantinov la acel moment. Mai mult, declarațiile vorbitorului din Crimeea au stârnit o dezbatere aprinsă în presa internațională, iar presa chineză a reacționat destul de ambiguu la «o astfel de invitație».

 

«Beijingul se teme că organizarea unui summit în Crimeea va duce la indignare din partea SUA și, eventual, a altor țări. [s.t.] Dacă toate statele membre BRICS vor veni în Crimeea, aceasta va însemna automat că peninsula va fi recunoscută drept rusă de către comunitatea internațională. Nu este de la sine înţeles că liderii BRICS își vor asuma riscuri și că nu se vor teme să provoace furia statelor și a țărilor aflate sub controlul lor», scrie ABN24 cu referire la publicația chineză Tencent.

 

Președintele nerecunoscut al Belarusului, Aleksandr Lukașenko, în timp ce participa la summitul BRICS de la Kazan, a declarat din nou într-un interviu acordat rusei «Izvestia», pe marginea forumului, că ar putea merge în Crimeea, dar că nu va face acest lucru decât dacă este necesar. «Dacă trebuie să plec, voi merge, sunt o persoană hotărâtă. Dar de ce trebuie să merg astăzi sau ieri în Crimeea? Mi-am subliniat de la început poziția că de facto Crimeea este rusă, dar nu şi de jure», a adăugat el.

 

Există un teren de 50 de hectare în districtul Bakhchysaray. În 2019, autoritățile locale ruse au dezvoltat proiectul «World Cultural and Education Park BRICS 2020» pentru investitorii din țările BRICS, după ce au convenit asupra conceptului în guvernul peninsulei responsabil în fața Moscovei. Proiectul nu a fost niciodată implementat.

 

Construcția «Centrului internațional de reabilitare pentru persoanele cu handicap» pe malul lacului Saki din Crimeea anexată de Rusia a fost recunoscută ca fiind nepractică din punct de vedere economic. Viktor Tarasenko, președintele Academiei Ruse de Științe din Crimeea, a făcut această declarație în timpul unei conferințe de presă la Simferopol. Anterior, vicepreședintele ANO «Alianța Internațională a Proiectelor Strategice BRICS», Valery Zakoptelov, a anunțat crearea unui centru pe amplasamentul unei fabrici chimice. S-a raportat că proiectul de investiții a fost aprobat de Serhii Aksyonov, iar șeful adjunct al Radminului Iryna Kiviko a predat inițiatorilor un pachet de documentație primară pentru șantier.

 

Crimeea este scopul acestui război (Rusia împotriva Ucrainei – RC), iar când guvernul rus îl va pierde, «Vladimir Putin va muri, dacă nu fizic, atunci cu siguranță în sens politic». Acest lucru a fost declarat de către jurnalistul și publicistul Yurii Lukanov la o conferință de presă în ajunul celui de-al treilea Summit parlamentar al «Platformei Crimeii», care a avut loc la Riga, Letonia, în octombrie, aproape simultan cu summitul BRICS.

 

Anexarea Crimeii de către Rusia

 

În februarie 2014, oameni înarmați în uniforme nemarcate au ocupat clădirea Radei Supreme a Republicii Autonome Crimeea, Consiliul de Miniștri al Republicii Autonome Crimeea, precum și aeroportul Simferopol, trecerea cu feribotul de la Kerci și alte obiecte strategice, și au blocat, de asemenea, acțiunile trupelor ucrainene. Autoritățile ruse au refuzat inițial să recunoască faptul că acești bărbați înarmați erau membri ai armatei ruse. Președintele rus Vladimir Putin a recunoscut ulterior că este vorba de armata rusă.

 

La 16 martie 2014, pe teritoriul Crimeii și Sevastopolului a avut loc un aşa-zis «referendum privind statutul peninsulei», nerecunoscut de majoritatea țărilor lumii, în urma căruia Rusia a inclus Crimeea în componența sa. Nici Ucraina, nici Uniunea Europeană, nici Statele Unite nu au recunoscut rezultatele «referendumului». Vladimir Putin a anunțat pe 18 martie «anexarea» Crimeii la Rusia.

 

Organizațiile internaționale au recunoscut ocuparea și anexarea Crimeii ca fiind ilegale și au condamnat acțiunile Rusiei. Țările occidentale au impus sancțiuni economice. Rusia neagă anexarea peninsulei și o numește «restabilirea justiției istorice». Rada Supremă a Ucrainei a anunțat oficial data de începere a ocupării temporare a Crimeii și Sevastopolului de către Rusia la 20 februarie 2014.

 

 

Surse foto:

1/ Harta Brics 2024, X ISPI (@ispionline);

2/ X Beyond the Horizon (@BehorizonOrg);

3/ Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, la Kazan, X Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en).

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.