Home international SUA limitează vizele pentru cetățenii maghiari, inclusiv pentru românii naturalizați de Ungaria, din cauza unor riscuri de securitate

SUA limitează vizele pentru cetățenii maghiari, inclusiv pentru românii naturalizați de Ungaria, din cauza unor riscuri de securitate

by I. B.

Statele Unite au impus marţi restricţii pentru deţinătorii de paşapoarte ungare în cadrul Programului Visa Waiver, informează Reuters și news.ro. Măsura fără precedent vine ca răspuns la preocupări legate de securitate, potrivit Washingtonului, și vizează documentele de călătorie emise între 2011 și 2020, notează POLITICO. Ungaria este singura țară din cele 40 care participă la programul Visa Waiver vizată de decizia luată de SUA.

În cadrul Programului Visa Waiver, de scutire a vizei, cetățenii din țările participante pot călători în SUA în scop turistic sau de afaceri pentru o perioadă de până la 90 de zile fără viză, documentele de călătorie fiind înregistrate în Sistemului Electronic de Autorizare a Călătoriei (ESTA).

Într-un comunicat, Ambasada SUA la Budapesta a anunţat că perioada de valabilitate oferită cetăţenilor din Ungaria în cadrul Sistemului electronic de autorizare a călătoriilor (ESTA) va fi redusă, cu efect imediat, de la doi ani la un an şi doar vizitele unice vor fi permise în cadrul sistemului, nu şi cele multiple, astfel, cetățenii ungari având dreptul la o singură intrare pe pâmânt american.

„Măsuri unice” pentru Ungaria

Un înalt oficial guvernamental american a declarat că modificările nu se aplică niciunuia dintre ceilalţi 39 de participanţi la Programul Visa Waiver şi că sunt „unice pentru Ungaria”.

„Există o problemă sistemică, şi anume că sute de mii de paşapoarte au fost emise între 2011 şi 2020 fără a exista cerinţe de verificare a identităţii”, a declarat oficialul american.

Ungaria a acordat cetăţenie unui număr de aproximativ un milion de persoane între 2011 şi 2020, majoritatea etnici maghiari care locuiesc în statele vecine, „fără să existe măsuri de securitate adecvate”, a precizat ambasada americană.

Potrivit Politico, după ce a ajuns la putere în 2010, guvernul lui Orbán a pus în aplicare o schimbare majoră de politică prin care a acordat cetățenie etnicilor maghiari din străinătate, inclusiv în România, Slovacia și Ucraina.

Acordarea cetăţeniei a fost o mişcare politică a premierului Viktor Orban care i-a adus voturi la alegerile ulterioare.

„Există sute de mii de pașapoarte care au fost emise de guvernul Ungariei ca parte a programului de naturalizare simplificată, fără a exista mecanisme stricte de verificare a identității”, a declarat ambasadorul SUA la Budapesta, David Pressman, pentru POLITICO.

Tensiuni între Budapesta și Washintgon

Relaţiile dintre cele două guverne sunt tensionate după ce Budapesta a amânat votul din parlament pentru aderarea Suediei la NATO şi de restricţiile drepturilor LGBTQ impuse de guvernul naţionalist al premierului Viktor Orban.

Întrebat dacă măsura este legată de alte probleme care au provocat fricţiuni între cele două guverne, oficialul american a spus: „Statele Unite sunt foarte atente la alegerile Ungariei”, adăugând, totuşi, că măsura nu trebuie interpretată ca un mesaj având legătură cu alte subiecte sensibile din relaţiile bilaterale.

Restricţiile au fost instituite la o zi după ce partidul de guvernământ al lui Orban, Fidesz, a boicotat o sesiune parlamentară convocată de partidele de opoziţie pentru a vota cu privire la candidatura Suediei la NATO. Votul nu a avut loc în cele din urmă.

Suedia şi-a depus anul trecut cererea de aderare la NATO după invazia Rusiei în Ucraina, dar obiecţiile Turciei şi Ungariei au întârziat ratificarea candidaturii.

În 2014, Statele Unite au interzis intrarea în SUA a şase maghiari, ca avertisment pentru guvernul anterior al lui Orban de a promova politici care ameninţau să submineze valorile democratice.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.