Home Lifestyle Studiu. De ce trebuie să faci mișcare la fiecare oră de stat pe scaun

Studiu. De ce trebuie să faci mișcare la fiecare oră de stat pe scaun

by Ioana Popescu

Stai prea mult așezat? Există o modalitate simplă de a compensa efectele negative asupra sănătății, spune un nou studiu.

Nu mai este pentru nimeni un secret faptul că din ce în ce mai mulți angajați stau foarte mult în fața calculatorului, de multe ori ore în șir fără pauză, fie că lucrează de acasă, fie că merg la sediile companiilor. Dar nu doar cei care muncesc stau pe scaun cu orele, ci și cei care stau acasă. De cele mai multe ori, atunci cânt se termnină orele de serviciu, din cauza oboselii, cel mai la îndemână este canapeaua sau fotoliu de pe care zapăm la televizor, vedem un film sau stăm pe rețelele de socializare. Pensionarii fac și ei același lucru, ceea ce este un factopr de risc pentru sănătate, indiferent de vârstă.

De ce nu trebuie să stai mult timp așezat

Așadar, mulți dintre noi ne petrec o mare parte din zile stând – indiferent dacă lucrăm, ne uităm la televizor sau participăm la un hobby precum cititul sau pictura. A rămâne așezat pentru perioade lungi de timp se știe deja că nu este grozav pentru sănătate. Pentru cei care încă nu au aflat sau care nu cred că nu este benefic pentru sănătate să stai așezat atâta timp, iată că un nou studiu de la Universitatea Columbia reliefează  impactul dăunător  al lipsei de mișcare concomitetnt cu statul perea mult așezat și sugerează și câteva măsuri care pot foarte ușor să compenseze afectele negative, printr-o activitate simplă.

Publicat pe 12 ianuarie în jurnalul Medicine & Science in Sports & Exercise, cercetarea a stabilit că întreruperea fiecărei jumătăți de oră de stat pe scaun sau pe o canapea cu o plimbare ușoară de cinci minute a redus semnificativ tensiunea arterială sistolica (presiunea din arterele tale când inima ta bate). ) și a scăzut nivelul zahărului din sânge pe parcursul zi.

Într-un comunicat de presă de la Centrul Medical Irving de la Universitatea Columbia, autorul principal Keith Diaz, care este directorul Laboratorului de Teste de Efort al instituției la Centrul pentru Sănătatea Cardiovasculară Comportamentală, a comparat scăderea tensiunii arteriale cu rezultatele „la care te-ai aștepta de la exercițiile zilnice pentru șase luni.”

Diaz: „Efectele asupra stării de spirit și a oboselii sunt importante”

Studiul nu a fost unul de amploare. Diaz și echipa sa au testat doar 11 persoane. Fiecăruia i s-au „prescris” cinci reprize de exerciții diferite de-a lungul perioadelor de opt ore de stat pe un scaun ergonomic. Pe lângă testarea plimbărilor pe banda de alergare de un minut la fiecare oră și plimbări de cinci minute la fiecare jumătate de oră, participanții au încercat și plimbări de un minut la fiecare jumătate de oră, plimbări de cinci minute la fiecare oră și nicio plimbare.

„Dacă nu am fi comparat mai multe opțiuni și am variat frecvența și durata exercițiului, am fi putut doar să le oferim oamenilor cele mai bune presupuneri ale rutinei optime”, spune Diaz, care este, de asemenea, profesor asociat de medicină comportamentală la Universitatea, potrivit unui comunicat de presă. Plimbările de un minut pe oră și cinci minute pe jumătate de oră au ieșit pe top în ceea ce privește impactul asupra sănătății fizice, dar toate regimurile de mers pe jos au dus la scăderea oboselii și la creșterea dispoziției.

„Efectele asupra stării de spirit și a oboselii sunt importante”, a spus Diaz. „Oamenii tind să repete comportamente care îi fac să se simtă bine și care sunt plăcute.”. Iată de ce acum știți ce aveți de făcut. În plus, acest comportament nu necesită mult efort. Cercetătorul a declarat pentru postul de televiziune CNN, intervievat pe acest subiect, că plimbările pot face diferența, indiferent cât sunt de lungi sau de scurte, cu o viteză pe care a decide fiecare persoană în parte.

Menționând că „atât de mulți” oameni duc o viață sedentară – 25% dintre americani, de pildă, nu sunt activi deloc – el a continuat subliniind că angajatorii ar trebui să ia notă și de efectele dăunătoare ale șederii prelungite. Așadar, chiar dacă sunteți la serviciu, ar trebui să existe posibilitatea aceasta, de a face pauze și mișcare, iar inițiativa trebuie să vină de la angajator.

„Există aceste norme sociale în care, dacă te ridici de la birou, oamenii cred că nu lucrezi”, a spus el pentru presa, adăugând: „Statul este un pericol profesional, iar un angajat sănătos este un angajat mai productiv”, ceea ce, de alyfel știe toată lumea, dar nimeni nu face nimic în acest sens.

Așadar, dacă vă simțiți dezamăgiți de faptul că petreci pe scaun sau pe canapea prea mult timp în fiecare zi, știi că îmbunătățirea sănătății și a dispoziției tale nu necesită o revizuire completă a stilului de viață, ci doar câteva minute de plimbare la fiecare oră de stat pe scaun.

 

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.