Marii demnitari ai statului s-au fript. Sau cel putin asa se pare. Si-au dat salarii mari. Printr-o Ordonanta de Urgenta. Numai ca, Ordonanta de Urgenta trebuie validata in Parlament. Sau nu. Exista o masa critica de deputati si senatori care intentioneaza sa respinga Legea. Ceea ce inseamna ca salariile demnitarilor sar in aer. De ce?

Este una dintre marile greseli ale Guvernului Victor Ponta. Dar nu si a lui Victor Ponta personal. Cat timp el a lipsit, cat timp a existat un interimat la Palatul Victoria, tinut de Gabriel Oprea, a fost luata decizia ca majorarea salariilor sa nu se faca in baza unei legi unitare si a unei strategii pe termen lung, asumate de toate partidele, ci altfel. Cum altfel? De la varf spre baza. Cresc semnificativ, asadar, veniturile unui numar relativ redus de demnitari, urmand ca, apoi, intr-o perioada nedefinita si in afara oricarei strategii, o noua Lege sa incerce sa faca dreptate sociala. Este, evident, gresit. Iar greşeala, intr-o forma sau alta, trebuie sa si-o asume si presedintele Klaus Iohannis, care, cu o graba care ii este total improprie, s-a grabit sa salute initiativa Executivului. Si mai mult chiar: se pare ca, in prealabil, a existat o intelegere in acest sens intre presedinte si prim-ministrul interimar.

Acum, semnalele sunt ca Parlamentul va da peste cap Ordonanta de Urgenta. In ciuda faptului ca varfuri ale Parlamentului beneficiaza de ea. Daca se intampla asa, din perspectiva initiatorilor Ordonantei, se produce o infrangere politica. Cu consecintele de rigoare. Dar din punctul de vedere al cetatenilor Romaniei, al masei salariale ar putea fi primul pas catre o reparatie istorica.

De ce? Pentru ca intregul angrenaj al salarizarii functioneaza alandala, creeaza inechitati profunde si ameninta ca statul, mai devreme sau mai tarziu, sa fie paralizat. Singura iesire din impas – un impas creat de-a lungul mai multor guvernari – este elaborarea unei strategii pe termen lung, de zece – douazeci de ani, privind modul in care, in mod echitabil, va fi imbunatatit şi reparat mecanismul de salarizare, apoi asumarea acestei strategii de catre toate partidele parlamentare, eventual, printr-un pact si, in final, in baza respectivei strategii, elaborarea si prezentarea in Parlament a unei legi unitare.

Ei bine, o asemenea lege unitara, care sa prevada cresterea graduala si rationala si prudenta a veniturilor tuturor categoriilor de salariati, ar putea rezolva, in mod corect si moral, si problema veniturilor celor mai importanti demnitari ai statului.

Este clar ca nu poate functiona sistemul cu un presedinte al Romaniei prost platit. Sau cu un prim-ministru care are un venit legal simbolic. Sau cu ministrii care caştiga mult mai putin decat un ospatar, intr-un restaurant mediu. Si asa mai departe. Este necesar, evident, ca toti demnitarii sa aiba salarii mult mai mari. Dar, in niciun caz, fara a ne uita ce se intampla mai jos. La dramele medicilor. Ale profesorilor. Ale politistilor. Ale gardienilor. Ale multor altor categorii sociale. Totul trebuie regandit, resetat si reconstruit. Si abia apoi sau abia in acest context are sens si este moral sa vorbim si despre demnitari.

Articol publicat pe corectnews

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.