Home Actualitate Sorin Roșca Stănescu, despre 2016: Președintele sultan, țarul republican și un clan

Sorin Roșca Stănescu, despre 2016: Președintele sultan, țarul republican și un clan

by Sorin Rosca Stanescu
Cam la asta se rezuma perspectiva internationala a anului 2016. Daca nu ar trebui sa mai adaugam si cate ceva despre China. Si, evident, sunt lucruri de spus si de facut si in legatura cu Statul Islamic. Asadar, punctele cardinale ale geopoliticii care vine ar fi Erdogan, Putin, Noul Calif si comunismul economiei de piata. Sa o luam pe rand.

Anul 2015 se incheie cam asa. Recep Tayyip Erdogan, presedintele care se crede sultan al Turciei, isi permite, in numele statului pe care il conduce, dar si a Aliantei NATO, sa ameninte Rusia. Si nu oricum. Vezi Doamne, ea ar putea fi, intr-o saptamana, ingenunchiata.

Presedintele Federatiei Ruse, care se crede tar, Vladimir Putin, in timp ce isi regizeaza lansarea unui parfum cu chipul sau, ii raspunde, destul de prompt, presedintelui turc. Si anume ca numai orchestra armatei ruse ar fi in stare sa culce Turcia la pamant. Mai au timp diplomatii Federatiei Ruse sa lanseze noi amenintari, le-am pierdut numarul, la adresa Romaniei si NATO, pentru vina de  a fi instalat scutul antiracheta de la Deveselu.

Foarte aproape, Ucraina ingheata in cea mai calduroasa iarna din ultimii 50 de ani si, in acelasi timp, se scufunda in asa-numite zone fierbinti ale unui straniu razboi.

Iar Statul Islamic clocoteste, atat in formula lui desenata pe harta Siriei si Irakului, cat si in sutele de baze de antrenament pentru razboiul de gherila urbana din Europa.

America se pregateste intens pentru o noua runda prezidentiala, despre care cei mai multi analisti se exprima transat ”din rau, inspre si mai rau”. Se contureaza o politica de clan la varful statului care serveste intregii lumi lectii de democratie. Pe teava este Jeb Bush, cel de-al treilea Bush. Dupa seniorul care a fost presedinte, dupa juniorul care a fost si el presedinte, pe linia de stat urmeaza felul trei. Care ar putea sa fie, de asemenea, presedinte. Dupa cum se vede, cei mai buni americani din ultimii 30 de ani, poarta, in mod ciudat, acelasi nume. Iar ultra-juniorul Bush are toate sansele sa castige din simplul motiv ca, dupa administratia Obama, democratii au toate sansele sa piarda. Cu Hillary Clinton cu tot. Si, evident, dupa ce se dezumfla balonul de sapun numit Donald Trump.

Republica Populara China nu mai este de mult un colos cu picioare de lut. A devenit prima putere economica a lumii. Si s-a consolidat in aceasta pozitie. Si, in aceste conditii, nici puternica sa armata nu sta pe loc. Expertii spun ca chinezii au atins cateva performante notabile. Unele dintre acestea sunt in domeniul comunicatiilor. Se mai vorbeste despre un recent experiment facut de China, am putea sa-i spunem la scara planetara. Un exercitiu. Un simplu exercitiu prin care China a incercat sa vada daca poate prelua comanda electronica a tuturor port-avioanelor americane. Si a reusit. Motiv care o determina sa-si largeasca substantial teritoriul, ocupand in ritm accelerat insule sau chiar creand insule artificiale si preluand astfel apele teritoriale si asa-numitele platformele continentale. Ceea ce nu-i face fericiti pe japonezi. Si nici pe americani. Si, de cateva ori, nici pe rusi.

Rusi care nu stau nici ei degeaba in materie de teritorii. Tocmai au anexat Crimeea. Si se pregatesc, dupa dezmembrarea Ucrainei, sa mai anexeze niste teritorii. Se uita cu coada ochiului chiar la Gurile Dunarii. Dar, intre timp, fiindca nimeni nu-i intreaba de sanatate, si-au pus steagul pe calota glaciara. Care se topeste. Iar dedesubt este incarcata, pana la refuz, cu resurse energetice. Si Rusia lui Vladimir Putin, din punct de vedere IT, este un mister din ce in ce mai mare. Nici astazi nu inteleg expertii americani si nici cei britanici si nici cei israelieni cum de a reusit Vladimir Putin sa-si teleporteze bazele militare de rachete in Siria si in alte parti ale lumii, pe sub nasul tuturor. Fara ca radarele si alte instrumente de supraveghere, inclusiv satelitii, sa miroasa miscarea.

Dar tot in IT se mai bate si Statul Islamic. Expertii sai in IT au rang de comandanti militari. Si se spune ca sunt extrem de performanti. Spre deosebire de Al-Queda, Statul Islamic se bazeaza pe propaganda la vedere si pe comunicari din ce in ce mai intense pe toate retelele sociale. Atat de intense si atat de subtile incat expertii in antiterorism nu le mai dau de capat.

Dar sa nu creada cineva ca nu avem si noi premianti. Unul este domnul Victor Viorel Ponta. El lanseaza, nici mai mult, nici mai putin, fara ca nimeni din propriul partid sa-i dea peste gura, ca presedintele Klaus Iohannis a dat foc la Colectiv. In scopul de a schimba Guvernul. O spune atat de apasat, atat de raspicat incat il determina pe Dan Mihalache, seful cancelariei prezidentiale, sa iasa la rampa pentru a-i administra o smecla. Evident, nu este liniste nici la Bucuresti. De unde aflam, cu stupoare, chiar din gura premierului Dacian Ciolos ca Romania va trage, in cateva zile, linie, constatand ca a pierdut intre 5-7 miliarde de euro. O nimica toata!

Ce as putea sa fac in aceste conditii, eu, un biet comentator al vietii de zi cu zi? Sa va urez, in continuare, sarbatori fericite si la multi ani! E tot ce pot sa fac.

Sursa- corectnews.ro

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.