Reprezentantul FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks, a semnalat că România stagnează. Că bate pasul pe loc. Iar creşterea preconizată, şi aşa extrem de modestă, se va reduce la jumătate. Asta la numai două zile după ce cel de-al doilea exportator al acestei ţări, fabrica Nokia, anunţa că îşi încetează activitatea.

 

Ceea ce va revizui şi mai dramatic nu numai exportul dar şi preconizata creştere. Faptul că ni s-a refuzat statutul de ţară Schengen este un alt element care ne va micşora gradul de atracţie al României pentru investitori. Este o sancţiune. Statele UE constată că România pur şi simplu nu se califică pentru acest statut. Iar euro devine din ce în ce mai scump.  Ne mai despart doar două-trei procente până când inflaţia scapă de sub control. Dacă, în cele din urmă, însumând toate aceste semnale negative, creşterea estimată se va reduce la 1 la sută, atunci vom spune că reintrarea noastră în recesiune este sigură.

 

Preşedintele Traian Băsescu a făcut o declaraţie onestă. După ce România a fost refuzată sub aspectul Schengen, şeful statului a spus că îşi asumă responsabilitatea. Şi aşa şi e. Trebuie să şi-o asume, întrucât nu numai că s-a comportat că preşedinte-jucător dar a avut cel mai greu cuvânt de spus în materie de Interne, Externe şi Justiţie. Fix capitolele la care am rămas repetenţi. Problema este cum răspunde domnul Traian Băsescu. În ce mod? A demisionat cumva? Sau se gândeşte să răspundă sacrificând câţiva miniştri care, în definitiv, nu au făcut altceva decât să scrie la dictare? Sau, şi mai interesant, răspunde apăsând pe butonul DNA pentru a abate atenţia opiniei publice şi clasei politice către spectaculosul şi, în definitiv, popularul tambălau din lumea fotbalului? Nu am văzut, după aceste zile, măsuri clare pentru a repara jucăriile stricate care ne-au trântit în nas poarta Schengen.

 

Suntem, în materie de politică internă şi externă, de-a dreptul caraghioşi. Nu reuşim să facem parte dintre statele Schengen ale căror cetăţeni se mişcă liber pe teritoriul Uniunii Europene. Nici nu se pune problema să intrăm în spaţiul euro, pentru că pur şi simplu nu ne calificăm pentru asta dar, în schimb, o

ţinem langa cu tema Statelor Unite ale Europei care, în mod evident, nu includ România în nicio minte sănătoasă de la nivelul UE. Şi asta taman când Europa intră în recesiune, când devine din ce în ce mai evident că găurile numite Grecia, Italia, Portugalia, Spania, Irlanda nu mai pot fi astupate şi când România se pregăteşte să sară din nou, voioasă, în prăpastie.

 

Cititi mai mult pe CorectNews

https://www.corectnews.com/politics/si-mai-rau-decat-rau

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.