Scandal fără precedent în Polonia, care ar putea duce la alegeri anticipate. Procurori și agenți ai serviciilor secrete poloneze au luat cu asalt redacția care a publicat înregistrări explozive care au dus la acest scandal.

Jurnaliști și politicieni nu exclud implicarea serviciilor secrete rusești în acest scandal.

Premierul polonez Donald Tusk a afirmat, joi, ca alegerile parlamentare anticipate ar putea fi singura solutie dupa publicarea unor înregistrari secrete din conversatii private între responsabili polonezi, relateaza Reuters.
‘Se poate întâmpla ca singura solutie sa fie cea a alegerilor anticipate, în cazul în care criza de încredere este atât de profunda’, a declarat premierul polonez, în cadrul unei conferinte de presa.

Publicarea, la sfârsitul saptamânii trecute, de catre un saptamânal polonez a stenogramei unei conversatii între ministrul de interne si guvernatorul bancii centrale, înregistrata fara stirea lor, a declansat un scandal care afecteaza guvernul de centru-dreapta condus de premierul Donald Tusk.

În aceasta conversatie, care a avut loc într-un restaurant din Varsovia vara trecuta, ministrul Bartlomiej Sienkiewicz încerca sa-l convinga pe guvernatorul Marek Belka sa sustina politica bugetara a guvernului. Belka si-a dat acordul ipotetic, cerând în schimb demisia ministrului finantelor de la vremea respectiva, Jacek Rostowski. Ulterior, acesta si-a pierdut efectiv postul.

Parchetul şi serviciile de contraspionaj poloneze au procedat miercuri seara la o percheziţie la sediul publicaţiei care a publicat înregistrările conversaţiei purtate de oficiali de rang înalt, provocând îndemnuri la demisia Cabinetului de centru-dreapta al lui Donald Tusk.

Potrivit site-ului săptămânalului Wprost, procurori însoţiţi de poliţişti şi agenţi din cadrul serviciilor de contraspionaj (ABW) au „încercat să ia cu forţa” laptopul redactorului-şef Slawomir Latkowski, după ce publicaţia a refuzat să le transmită înregistrările originale aflate la originea scandalului.

După ce Latkowski a opus rezistenţă, susţinut de jurnalişti, procurori şi agenţi ABW au „renunţat, către ora locală 23.00 (joi, 0.00, ora României) la operaţiune, însă poliţiştii au rămas la faţa locului”.

Parchetul a confirmat, în cursul nopţii de miercuri spre joi abandonarea operaţiunii, „în urma escaladării conflictului”, iar publicaţia a anunţat că depune o plângere în justiţie.

Parchetul a anunţat miercuri că l-a inculpat pentru „interceptări ilegale” pe managerul unui restaurant în care s-a purtat conversaţia.

Presa şi politicieni au sugerat că înregistrarea secretă ar putea sa fi fost efectuată de către serviciile secrete ruse, cu scopul de a destabiliza Polonia, pe fondul crizei ruso-ucrainene.

loading...

1 COMENTARIU

 1. FSB-ul a facut inregistrarea, dar:
  – de unde a stiut acest organ despre intilnirea celor doi si subiectele ”interesante” pe care urma sa le abordeze( adica, cine dintre cei doi sau din institutiile unde lucreaza sint agentii rusilor);
  – a avut loc intr-adevar convorbirea cu continutul ”inflamabil” sau inregistrarea ”rusilor” e trucata ?
  – de cind structurile de contra-spionaj ale unui stat democratic fac perchezitii in forta, la redactii de ziare, si ridica ”probe”; daca asa e in Polonia inseamna ca Securitatea comunista de la momentul 1989 este pigmeu in domeniu;
  – daca e ”vinovat” patronul restaurantului, atunci acesta este agentul rusilor sau al polonezilor, ceea ce anuleaza suspiciunea fata de FSB;
  – de ce doi inalti demnitari ai unui stat POARTA DISCUTII LA CIRCIUMA? Cumva pentru a se sustrage controlului propriilor organe de informatii ?
  – CARE SINT ARGUMENTELE CA RUSII SINT AMESTECATI, EXCEPTIND FAPTUL CA E LA MODA SA-I FACEM PE ACESTIA RESPONSABILI DE TOATE BELELELE DIN LUME, INCLUSIV DE IMBECILITATEA UNOR NERUSI ?
  – daca rusii au o avarie la v

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.