Home Justitie Se pregateste schimbarea Codului Muncii. Sindicatele vor sa impuna un salariu minim brut pe economie de cel putin 1.000 de lei

Se pregateste schimbarea Codului Muncii. Sindicatele vor sa impuna un salariu minim brut pe economie de cel putin 1.000 de lei

by George Avram

Blocul National Sindical ( BNS) a demarat, astazi, o campaniei nationala pentru strângerea de semnături în vederea modificării actualului Cod al Muncii.

Principalele schimbari pe care le are in vedere organizatia sindicala vizeaza cresterea salariului minim brut pe tara la valoarea de 1.000 de lei, masura aplicata in paralel cu reducerea cu 4 procente a contribuţiei angajatorilor la bugetul asigurărilor sociale.Sindicatele mai doresc reglementarea în detaliu a obiectivelor de performanţă, dar şi mărirea perioadei maxime pentru care se pot încheia contractele de muncă pe durată determinată, de la 3 la 5 ani.

Prin noul proiect de lege dorim modificarea dispoziţiilor privind salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în sensul raportării cuantumului net al acestuia la cuantumul salariului mediu net la nivel naţional, comunicat de Institutul Naţional de Statistică. Concret, urmărim creşterea salariului minim brut pe ţară la 1.000 lei, în paralel cu reducerea cu 4 puncte procentuale a contribuţiei angajatorilor la bugetul asigurărilor sociale, măsură care ar veni atât în sprijinul angajaţilor, cât şi al bugetului de stat, fără ca situaţia financiară a angajatorilor să aibă de suferit. De asemenea, contractul individual de muncă pe durată determinată nu va mai putea fi încheiat pe o perioadă mai mare de cinci ani, iar neîndeplinirea obiectivelor de performanţă nu va mai putea constitui motiv de concediere pentru necorespundere profesională”, a explicat Dumitru Costin, presedintele BNS.

O alta schimbare, care este stipulata in proiectul de act normativ promovat de BNS, urmareste atragerea pensionarilor si somerilor in organizatiile sindicale constituite legal. In acest mod, cele doua categorii vor putea face parte dintr-o structura care sa le reprezinte interesele.

Costin a amintit si un alt punct important pe care il va reglementa noua legislatie a muncii, si anume modificarea criteriilor aplicate în cazul concedierilor colective. “Cu ocazia stabilirii ordinii de prioritate la concediere, nu vor putea fi utilizate criterii ce ţin de îndeplinirea obiectivelor de performanţă de către salariaţi. Concedierile colective sunt dispuse pentru motive ce nu ţin de persoana salariatului, şi astfel nu se justifică stabilirea ordinii de prioritate la concediere în funcţie de motive ce ţin de persoana salariatului. De asemenea, am revizuit şi termenul în care angajatorul are obligaţia de a reangaja salariaţii concediaţi prin concediere colectivă cu prioritate pe posturile reînfiinţate”, a mai declarat liderul sindical.

Pentru a putea intra in atentia Parlamentului, actul normativ promovat de BNS are nevoie de 100.000 de semnaturi si din aceasta cauza organizatia condusa de Dumitru Costin a declansat o campanie nationala prin care va incerca sa faca rost de numarul cerut de adeziuni. “Campania de strângere de semnături se va încheia în luna aprilie a anului viitor, în teritoriu acţionând deja 276 de reprezentanţi BNS, numărul lor urmând să ajungă la 500 până la sfârşitul acestei luni. Mai multe informaţii despre proiect pot fi obţinute pe site-ul www.sustinecodulmuncii.ro sau la Call Center 031.620.58.59”, a precizat sindicalistul.

 

 

Stire preluata de la stireazilei.com

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.