Home Actualitate Se fac angajări la laserul de la Măgurele. Cât sunt salariile

Se fac angajări la laserul de la Măgurele. Cât sunt salariile

by I. B.

Salarii frumoase, echipamente de ultimă generaţie şi performanţă profesională de nivel mondial. Este oferta de angajare făcută de cel mai mare proiect ştiinţific din lume – Laserul de la Măgurele. Mii de români au aplicat pentru cele 100 de locuri de muncă disponibile, dar puţini s-au ridicat la standardele cerute. Angajatorul şi-a îndreptat atenţia şi spre alte ţări, aşa că 30 de cercetători străini lucrează deja la Măgurele. Guanglin Chen a venit din China în urmă cu două luni să lucreze la Măgurele. Nu singură, ci împreună cu soţul ei, tot cercetător.

„Ştim că aici e un mare proiect ştiinţific şi credem că e o bună oportunitate. Poate putem contribui la acest proiect cu experienţa noastră, dar în acelaşi timp putem să ne dezvoltăm pentru carierele noastre viitoare”, spune Guangling Chen, cercetător la Măgurele.

30 din cei 100 de angajaţi ai proiectului ELI de la Măgurele provin din 15 ţări, de la Japonia, Pakistan şi India, până la Statele Unite ale Americii şi Canada.

„Cred că, dacă ne comparăm cu orice instituţie din lume, avem cei mai performanţi cercetători”, spune Nicolae Zamfir, managerul proiectului.

O altă treime din angajaţi sunt români reveniţi din străinătate. Astfel a fost atins şi scopul iniţial al proiectului – acela de a recupera din cercetătorii care au emigrat în ultimii ani.

Dan Stutman este unul dintre ei. A renunţat la postul pe care îl avea la Universitatea americană Princeton.

„Nu mă gândeam la întoarcere, dar tentaţia din punct de vedere ştiinţific este o provocare formidabilă şi o oportunitate formidabilă de a face lucruri complet noi în fizică şi în ştiinţă. Familia mea este încă acolo. Încercăm acum să vedem cum facem după o vreme transferul”, spune Dan Stutman, cercetător senior.

Proiectul celui mai mare laser din lume este gata pe jumătate. Termenul final este 2018 şi, până atunci, mai trebuie angajaţi încă 100 de cercetători, tehnicieni şi ingineri. Salariile sunt între 1.000 şi 6.000 de euro pe lună.

„Din România sigur că sunt foarte mulţi, mai ales ingineri, care aplică, dar nu sunt foarte bine pregătiţi. Şcoala românească este paradoxală. Scoate şi elite, dar şi oameni care nu sunt pregătiţi deloc să muncească”, spune Nicolae Zamfir.

Clădirea celui mai mare laser din lume va fi gata la sfârşitul acestui an, cu o întârziere de câteva luni, după care va începe montarea echipamentelor.

Valoarea totală a proiectului depăşeşte 350 de milioane de euro, bani europeni.

Sursa : Digi24.ro, ampress.ro

 

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.