Nivelul şcolar din Franţa este mediu spre mediocru.

Este rezultatul unui studiu realizat în rândul ţărilor membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică- OCDE, studiu care arată că nivelul şcolar din Franţa este mediu spre mediocru, relevă RFI.

În plus, există diferenţe tot mai mari între cei mai buni şi cei mai slabi elevi, decalaje influenţate şi de mediul social din care provine elevul. Clasamentul OCDE se bazează pe testul Pisa efectuat în 2009 în 65 de ţări şi printre 470 de mii de elevi cu vârsta de peste 15 ani.

Rezultatele pentru Franţa sunt alarmante pentru sistemul educaţional chiar dacă autorităţile de la Paris încearcă să relativizeze concluziile testului. Printre cele 34 de state OCDE, Franţa se situează pe locul 18 la capitolul „înţelegerea scrisului”.

La matematică, degringolada e şi mai mare după ce Franţa, este adevărat, se situa în grupul de frunte, cel mai performant. Doar la capitolul „ştiinţe”, şcoala franceză se menţine dar pe o poziţie mediocră ocupată şi până acum.

Pe scurt, dacă Franţa se menţine în medie, o datorează elitei sale de elevi care rămâne puternică în timp ce procentul elevilor în eşec şcolar creşte. Punctele slabe ale sistemului francez, spune studiul OCDE, sunt originile sociale şi cele etnice ale elevilor. Ori în Franţa, aceste două criterii sunt decisive mai mult ca oriunde în altă parte pentru reuşita şcolară a tinerilor. Pentru directorul serviciului educaţie la OCDE, reţeta reuşitei este următoarea: un sistem solid de sprijin în favoarea celor aflaţi în dificultate, un colegiu unic, fără repetenţie, o autonomie sporită a şcolilor şi nu în ultimul rând câţiva ani buni de grădiniţă. Pentru a schimba tendinţa din Franţa, pentru a evita ca inegalităţile să se acentueze şi mai mult în viitor, e nevoie de o mobilizare naţională, spune un editoralist francez. Numai aşa se poate păstra atât coeziunea socială a Franţei cât şi destinul ei economic. Subiectul şi rezultatele acestui clasament vor reveni cu siguranţă foarte repede în actualitate în apropierea alegerilor prezidenţiale din Franţa programate în primăvara lui 2012, relevă RFI.

Mai multe amănunte puteţi citi pe www.rfi.ro.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.