Home Actualitate SCENARIUL REMANIERII. In lupta dintre tancurile Panzer ale lui Iohannis si masina de razboi a PSD, cat mai conteaza pumnalul lui Oprea si briceagul lui Daniel Constantin? (ANALIZA)

SCENARIUL REMANIERII. In lupta dintre tancurile Panzer ale lui Iohannis si masina de razboi a PSD, cat mai conteaza pumnalul lui Oprea si briceagul lui Daniel Constantin? (ANALIZA)

by Ioana Popescu

Remanierea guvernamentala de luni i-ar putea lasa fara functiile de vicepremieri pe Daniel Constantin (PC) si Gabriel Oprea (UNPR), pe care Liviu Dragnea nu-i mai doreste pe un post egal cu al sau. Intrarea la guvernare a formatiunii conduse de Calin Popescu Tariceanu impune o reconfigurare a portofoliilor ministeriale, iar numarul 2 din PSD crede ca doar social-democratii si liberal-reformatorii ar trebui sa ofere cate un viceprim-ministru, trecand intr-un plan secund partidele-satelit PC si UNPR.

Vremea deciziilor de imagine pare sa fi trecut, iar PSD condus (inca) de Victor Ponta va juca exclusiv cartea negocierilor politice. Tinerii tehnocrati cu care Ponta a sperat sa-si separe imaginea de cea a baronilor locali s-au demonstrat neperformanti si lipsiti de carisma politica. Daca Ioana Petrescu, a carei singura ratiune de fiintare in viata publica o reprezinta diploma de la Harvard, a esuat atat politic cat si profesional – fiind criticata pentru prestatia publica (de la Cotroceni si Antena 3), dar si pentru deciziile ca finantist -, ministrul-fantoma Florin Jianu a reusit sa starneasca nostalgia patronatului din turism pentru Maria Grapini. O contraperfomanta greu de atins, in conditiile in care Grapini ramane o aparitie de-a dreptul inexplicabila in viata politica romanesca. Singurul gest notabil al carierei ministeriale a domnului Jianu a fost demisia, anuntata pe facebook, singurul mediu potrivit protocolar pentru demnitarul in cauza.

Pe de alta parte, functia lui Razvan Nicolescu, supranumit ministrul OMV-Petrom datorita (din cauza?) pozitiei de management detinuta anterior de ministrul Energiei, a fost desfiintata cu totul. Demisia sa, anunta pe aceeasi retea de socializare, a parut mai degraba redundanta. Desi, e drept, Nicolescu a demisionat cu cateva ore inainte de a fi remaniat (a se citi desfiintat). Sa-i spunem demisie de onoare? Sa-i spunem, mai bine, la revedere.

Nici Bogdan Stanoevici, actorul pus in rol de ministru delegat pentru romanii de pretutindeni, nu-si va mai continua reprezentatia pe scena politica. Momentul alegerile prezidentiale si ostilizarea romanilor din strainatate l-a surprins pe Stanoevici in postura unui om fara parghii institutionale, dar si fara cuvinte – o vina care unui politician sau unui actor nu i se poate ierta. Unui politician-actor, cu atat mai putin.

Probabil si numele Aureliei Cristea, asa-zisul ministru delegat pentru Dialog Social, s-ar fi numarat printre cele aflate pe lista neagra, daca ar fi fost doar putin mai cunoscut. Insa in conditiile date, in care Cristea rivalizeaza cu Jianu pentru trofeul Anonimul, demnitarul de la Dialog Social, care nu-i nici tehnocrat, nici politician pur sange, si, categoric, nici profesor universitar cum a pretins, nu e o miza. Va fi, deci, remaniata, dar in surdina.

Remus Pricopie, unul dintre cei doi rectori ai Guvernului – veniti, pe filiera Ecaterinei Andronescu, tot din afara lumii politice – ar putea fi remaniat, dar mai degraba de ambitiile lui Liviu Marian Pop, decat de Victor Ponta, un premier aproape catatonic in fata hoasului organizatoric din Educatie. Pentru prim-ministru, am aflat din campanie, scoala inseamna microbuze si, cu putin noroc toalete renovate. Manualele conteaza si ele, insa doar in masura in care-s digitale si rentabile. Pentru firmele deputatului Sebastian Ghita.

Spuneam ca va fi un guvern politic, un guvern al partidelor, nu unul de imagine. Pentru ca „imaginea”, asa cum au gandit-o strategii premierului si cum au implementat-o partenerii media ai social-democratilor, s-a demonstrat falimentara, pe 16 decembrie. La urne. Urmeaza un guvern al supravieturii, un guvern al partidelor politice. Iar pentru viitorul Executiv, strict politic, exista doar social-democrati si liberalii rasculati ai domnului Tariceanu. Iata motivul pentru care Dragnea, intruchiparea pragmatismului rosu, nu va accepta un egal guvernamenta – formal, nicidecum ca influenta – decat din randurile PLR. Pentru ca dincolo de menajamentele fata de gruparea parapolitica a generalului Oprea si de persoana fizica Daniel Constantin, mostenitorul fortuit al partidului infiintat de Dan Voiculescu, doar Tariceanu si ai sai isi justifica prezenta la Palatul Victoria. Partidul Conservator si-a demonstrat deja limitele mediatice, iar reteaua administrativa a lui Gabriel Oprea ramane utila doar in masura in care generalul de intendenta va astepta rabdator, ca pana acum, vacantarea fotoliului de director SRI.

Intr-o lupta dreapta a tacurilor Panzer din spatele lui Iohannis indreptate impotriva masinii de razboi a PSD, pumnalul lui Gabriel Oprea e doar o chestiune de nuanta. Despre briceagul lui Constantin nu merita, cred, nici macar sa mai pomenim.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.