M-am gândit mult înainte să accept să particip la realizarea rubricii medicale a site-ului expresmagazin.ro. Hotărârea am luat-o brusc, într-o seară de duminică, în timp ce luam masa cu mai multe persoane.

Aproximativ 4 ore nu am auzit vorbindu-se decât despre dezastrul din jurul nostru: politic, medical, educaţional, uman. Trăim într-un mediu isteric. (Isteria, definiţie DEX: formă de nevroză manifestată prin excitabilitate mărită, accese convulsive, agresivitate).

Mass-media, circulaţia rutieră, discuţiile din jurul nostru, muzica actuală, se derulează într-un ritm mult accelerat, care pare imposibil de frânat.

Medicina a devenit isterică! Românul a pierdut încrederea în medic, în spital, în tratament. Îmi amintesc de o perioadă când locuiam în Franţa şi toate posturile franceze prezentau România ca pe o ţară de “criminali” plină de orfelinate în care copiii erau trataţi subuman. Mă revoltam în permanenţă şi îmi făcusem o mândrie din faptul că sunt din România. Conştientă fiind de faptul că eram apreciată profesional şi social, repetam francezilor în permanenţă, ori de câte ori aveam ocazia, că aproape toţi românii sunt aşa ca mine, că televiziunile şi mass-media franceză exagerează şi prezintă lucrurile dintr-un singur unghi, exagerat.

Aş vrea să cred că este exact acelaşi lucru şi acum, că există mulţi medici buni care lucrează multe ore zilnic, care au răbdare să asculte pacientul şi acordă într-adevăr “ora la medic” sau “ora la dentist”. Medici care sunt conştienţi că fară o informare corectă, fără cursuri de perfecţionare continuă, nu pot ţine pasul cu progresul în medicină, medici care ştiu să-şi creeze un mediu de lucru – cabinet sau clinică – curat cu sterilizare impecabilă, cu asistente medicale competente, amabile, politicoase, cu serviciu administrativ pus la punct ca un ceas. Medici care nu lucrează la “negru”, dau chitanţe şi bonuri fiscale pacienţilor, achiziţionează cele mai bune materiale, care de obicei sunt cele mai scumpe; mai scumpe chiar decât în ţările în care venitul mediu este mult peste finanţele românului. Medici care plătesc lunar impozite, taxe. Medici care ştiu să spună “am greşit”. Greşeala este omenească, dar este impardonabilă în medicină. De aceea, studiile medicale durează foarte mult. Pentru că toate greşelile pe care un medic-om le poate face să fie sub observaţia unui specialist, să fie imediat remediate sau împiedicate astfel încât să nu aibă nimeni de suferit. Greşeala este scuzată o singură dată. Medicii au obligaţia morală să nu mai greşească a doua oară sau să nu încerce lucruri noi dacă nu au competenţa necesară.

Dar ce ne facem când învăţământul este atât de slab?Cu durere recunosc că am greşit odată, în anul 1990, când fiind studentă la Facultatea de Medicină Generală am participat la „detronarea” Dl Prof. Ranga. A fost un profesor foarte exigent şi deloc iubit de studenţi. Treceai cu greu examenul de anatomie. La sfârşitul Facultăţii m-am hotărât să mă transfer la Facultatea de Stomatologie. Decepţie totală. Nota 9 o obţineai dacă nu învăţai nimic, se ştiau subiectele dinainte de examene pentru că aveam mulţi colegi străini care „cumpărau” examenele.

Acuzăm degeaba medicii. Ei fac exact ce au învăţat. Nu poţi trata corect frunza unui copac dacă nu priveşti mediul în care trăieşte, pământul în care îşi are rădăcinile şi felul în care a fost îngrijit până în prezent.

Deviza cabinetului meu de stomatologie este “Tratăm oameni, nu dinţi!”. Cred că fiecare dintre noi trebuie să-şi schimbe deviza “Tratăm” sau mai bine zis trăim şi pentru societate nu numai pentru noi individual.

Tratamentele medicale reuşesc dacă pacientul are încredere în medic. Medicul are încredere în propriile forţe dacă lucrează în condiţii optime, cu materiale necesare şi cunoştiinţe medicale bine puse la punct.

Relaţia medic-pacient trebuie să fie specială şi să aibă la bază lucrul indispensabil în viaţă: respectul reciproc şi bunul simţ. Optimismul este esenţial. Să încercăm să ne acordăm încredere reciproc. Un zâmbet şi o vorbă bună, spuse din toată inima, pot fi mai valoroase decât orice tratament.

Colegi medici, să încercăm să fim mai modeşti, să recunoaştem când greşim şi să tratăm OAMENI!

Nota redacţiei: Cu Nicoleta Morariu vă veţi întâlni săptămânal la rubrica Sfatul medicului. De asemenea, vă va răspunde în timp real la toate întrebările dumneavoastră, pe care le veţi trimite fie pe adresa de mail redactie@expresmagazin.ro, fie le veţi posta la comentarii.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.