Prezenta acestora in presa este extreme de periculoasa pentru democratie, intrucat dinamiteaza informarea corecta a cetatenilor. La fel, prezenta lor in politica, care in plus, este si ilegala. Urma ofiterilor acoperiti poate fi luata de catre orice reprezentant al societatii civile. Cu conditia sa fie atent la amprentele pe care acestia le lasa in urma. Din aceasta perspectiva, relatarile lui Robert Turcescu, care a recunoscut ca este ofiter acoperit, infiltrat la B1 TV, si ale lui Radu Moraru – Nasul – care a recunoscut ca s-a incercat racolarea sa, sunt relevante. Hai sa incercam sa luam, impreuna, urma ofiterilor acoperiti.

Cu lux de amanunt, pe site-ul sau, Radu Moraru relateaza cum in 2012 s-a incercat, in mod insistent, racolarea lui. Si transformarea jurnalistului Radu Moraru in ofiterul acoperit Radu Moraru, cu grad de colonel si, dupa şase luni, cu grad de general. A avut loc, mai intai, o intalnire la SRI, in biroul directorului serviciului George Maior si al lui Florian Coldea, conducatorul operativ al institutiei, dupa care a urmat o a doua intalnire, avand acelasi scop, langa Hotelul Marriott, la Ministerul Apararii Nationale, intr-o sala de protocol, unde s-a servit masa, udata, si de aceasta data, din belsug, cu bauturi alcoolice, ca si in cursul intalnirii de la SRI, si pe parcursul careia, ministrul Gabriel Oprea impreuna cu directorul SRI, George Maior, i-au propus lui Moraru un plan de acţiune. Dupa ce, in prealabil, l-au cadorisit cu o sabie si cu un binoclu. Concret, cei doi i-au facut oferta de a-l face colonel peste noapte, urmand ca, in numai şase luni , pe cai numai de ei stiute, Radu Moraru sa obtina doctoratul la Colegiul National de Aparare, dupa care sa fie inaintat la gradul de general.

Ce urma sa faca Radu Moraru la schimb? Sa faca politie politica. La fel cum a facut si Turcescu, la B1 TV. Cu alte cuvinte, sa se abata, in mod grav si ireversibil, de la regulile deontologice ale profesiunii de jurnalist. Sa nu mai faca nici politica sa editorial si nici politica postului. In paranteza fie spus, in ceea ce priveste B1 TV, daca relatarile lui Radu Moraru sunt corecte, atunci rezulta ca si politica postului B1 TV, facuta de familia Paunescu si de Sorin Oancea, este arvunita Serviciului Roman de Informaţii. Dar sa inchidem aceasta paranteza. Ce ar fi putut face Radu Moraru in calitate de ofiter acoperit? Ar fi invitat persoanele indicate de stapani. Adica, de tandemul Maior – Coldea, pe de o parte, si gruparea politica condusa de Gabriel Oprea, pe de alta parte. Ar fi refuzat sa ii invite in studio pe altii. Pe indezirabili. Ar fi difuzat anumite informatii, „pe surse”, prin care urma sa fie manipulata opinia publica. Ar fi atacat o serie de oameni politici. I-ar fi protejat pe altii. In final, ar fi mintit, in mod grav, telespectatorii.

Radu Moraru sustine ca a refuzat aceasta oferta si trebuie sa-l credem pe cuvant. La fel cum trebuie sa-l credem pe cuvant pe Robert Turcescu care sustine ca, dimpotriva, a acceptat oferta si a lucrat, mult timp, ca un fals jurnalist, fiind, in realitate, un agent acoperit al politiei politice.

Fapt este ca si intr-un caz si in celalalt, modul de operare este acelasi. In numele Serviciului Roman de Informaţii şi pe bani publici, seful acestui serviciu, conducatorul operativ al acestuia, in coniventa cu un membru marcant al guvernului, racoleaza un cunoscut jurnalist, propunandu-i o serie de avantaje,  pana la urma din bani publici. Pentru ca, gradele, nu-i asa, sunt insotite si de solde. Iar acestea sunt, ca sa ma exprim elegant, „avantaje” la vedere. Cele nevazute sunt, desigur, mult mai importante. Iar persoana racolata urmeaza sa-i insele pe beneficiarii informatiilor. Sa faca, la randul ei, politie politica.

Rezulta ca este relativ simplu, in masura in care ar exista o vointa politica, ca de la nivelul CSAT – pentru ca acum avem, clar, de-a face cu un pericol la siguranta nationala – sa fie solicitate oficial toate informatiile privind asemenea tentative, reusite sau nereusite. In caz contrar, banuiesc ca este, relativ simplu, ca o organizatie a societatii civile, care o fi ea, sa intre in site-ul Colegiului National de Aparare si sa ia lista persoanelor care s-au invartit de diverse diplome, inclusiv de doctorat. Daca ele sunt obtinute peste noapte, este clar ca avem de-a face cu racolari. Si este de presupus ca si in celelalte cazuri de studii, hai sa le zicem, facute la timp, vom putea gasi pepiniera viitorilor ofiteri acoperiti.

Dar Radu Moraru mai semnaleaza ceva ce stim si noi de mai mult timp. Modul in care Serviciul Roman de Informatii a „operat” in cazul unui alt post de televiziune. Cum a aparut in presa ofiterul acoperit Sebastian Ghita. Cum a fost el impins si ajutat de catre SRI sa-i rupa televiziunea lui Sorin Ovidiu Vantul si, apoi, sa infiinteze Romania TV. Cat de implicat a fost Traian Basescu in asemenea operatiune? Extrem de implicat. O sugereaza, fara sa vrea, chiar Radu Moraru. La fel cum, tot fara sa vrea, l-a infundat, pana in gat, in mocirla, pe fostul presedinte, doamna Elena Udrea, relatand cum acesta controla televiziunile prin SRI.

Ce mai asteapta cei care afirma ca sunt responsabili pentru sanatatea morala a societatii romanesti? De ce nu sunt imediat investigate asemenea cazuri extrem de grave? De ce nu li se pune capat? Intrebarile de mai sus pot suna pesimist. Eu, insa, sunt optimist. Cred ca pentru acestia asistam la inceputul sfarsitului.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.