Home Actualitate Rusia amenință Japonia în cazul în care înarmează Ucraina cu sisteme Patriot

Rusia amenință Japonia în cazul în care înarmează Ucraina cu sisteme Patriot

by George Avram

Japonia a luat  o decizie importantă, aceea de a-i trimite Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană Patriot, decizie care a atras imediat o reacție din partea Rusiei care a amenințat că vor exista „consecințe grave” pentru relațiile dintre Moscova și Tokyo, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de externe, Maria Zaharova, potrivit Reuters.

Relațiile dintre Moscova și Tokyo, deja încordate, s-au deteriorat abrupt în contextul războiului din Ucraina. Japonia s-a alăturat Occidentului în introducerea de sancțiuni economice împotriva Rusiei.

Rusia: Înarmarea Ucrainei cu sisteme Patriot va avea „consecințe grave” pentru Japonia

Săptămâna trecută, autoritățile nipone au anunțat că vor trimite sisteme Patriot în SUA, după ce au revizuit normele în materie de export de armament. Pentru Japonia a fost prima revizuire majoră a acestor restricții de export din ultimii nouă ani.

Deși noile reglementări încă împiedică Japonia să trimită arme către țări aflate în război, de situație poate beneficia în mod indirect Ucraina, având în vedere că SUA va dispune de o capacitate suplimentară pentru a o înarma în războiul cu Rusia.

„Partea japoneză pierde controlul asupra armelor cu care Washingtonul poate face acum ce vrea. Nu potae fi exclus ca, conform unei scheme deja testate, rachetele Patriot să ajungă în Ucraina”, spune Maria Zaharova.

Un astfel de scenariu ar fi „intrepretat ca acțiuni  fără îndoială ostile la adresa Rusiei și vor duce la consecințe grave pentru Japonia în contextul relațiilor bilaterale”, a adăugat reprezentanta Ministerului rus de externe.

Rusia și Japonia încă nu au semnat un tratat care să pună capăt formal ostilităților din Al Doilea Război Mondial, din cauza vechii dispute cu privire la un lanț de insule din Pacific cunoscut în Rusia drept „Kurilele de Sud”, iar în Japonia drept „Teritoriile Nordice”.

 

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.