Romanul “1984” scris de George Orwell este reeditat periodic deoarece, deși a fost publicat în 1949, suscită interes și astăzi. El a apărut în acest an la editura Rao, într-o formă grafică deosebită și ușor de parcurs, cu caractere mari, ceea ce face lectura mai plăcută.
Romanul “1984” este una dintre cele mai cunoscute opere a secolului XX și descrie o societate distopică, care nici astăzi, din păcate, nu mai pare de neconceput, mai ales în contextul politic și militar înternațional actual.
„Cine controlează prezentul controlează trecutul”, iată un citat care te duce cu gândul la orice dictatură, românii experimentând acest lucru în lungile decenii comuniste, atunci când istoria era rescrisă în funcție de interesul regimului dictatorial.
Într-un regim dictatorial, trecutul este rescris de câte ori este nevoie, după voinţa Fratelui cel Mare, în care guvernul totalitar, condus de Partidul Intern, controlează fiecare aspect al vieții oamenilor.
Romanul urmărește viața lui Winston Smith, un cetățean al Londrei, Oceania, care este condusă de Partidul Intern, iar guvernul prin manipularea maselor, controlul informației și suprimarea oricărei forme de gândire independentă se menține la putere. Orice formă de gândire opoziție este pedepsită.
„1984” te îndeamnă la o reflecție profundă asupra autoritarismului, controlului social și manipulării, asupra propagandei, atribute ale unor regimuri dictatoriale. Orwell te îndeamnă să meditezi și îți atrahe atenția asupra unui viitor distopic în care libertatea individuală este complet suprimată în numele puterii de stat, iar dacă îndrăznești să ieși din rând ești torturat și anihilat, la fel ca personajele romanului său.
„1984” rămâne un roman relevant, care continuă să provoace și să ridice întrebări, dar și să atragă atenția asupra regimurilor tatalitare și autoritare, în care libertatea personală este anulată, iar drepturile sunt inexistente, statul având putere totală asupra individului.
Cine este Orwell
George Orwell, pe numele adevărat Eric Arthur Blair, (1903–1950) a fost un romancier, eseist, jurnalist și critic englez. Printre primele sale cărți se numără volumul autobiografic “Fără un sfanț prin Paris și Londra” (1933) și romanele “Zile birmaneze” (1934), “O fată de preot” (1935), “Aspidistra să trăiască!” (1936), “O gură de aer” (1939). Orwell a scris și două cărți de reportaj, “Drumul spre Wigan Pier” (1937) și “Omagiu Cataloniei” (1938), cea din urmă despre experiența sa în timpul Războiului Civil din Spania, însă cele mai importante două romane ale sale sunt fabula politică “Ferma Animalelor” (1945) și distopia “1984” (1949).