Home Actualitate România, o țară scumpă. Preţuri cu 35-65% mai mari decât în Polonia la alimentele de bază

România, o țară scumpă. Preţuri cu 35-65% mai mari decât în Polonia la alimentele de bază

by I. B.

România este a doua cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană după Bulgaria, însă are preţuri mai mari decât cele din Polonia, o economie mai dezvoltată şi cu salariu mediu net dublu faţă de cel de pe piaţa locală, de 380 de euro net lunar.

Polonia spre exemplu avea la finalul anului trecut cel mai mic preţ din UE la pui întreg, lapte proaspăt şi zahăr, cu diferenţe de preţ faţă de România de 35-65%, potrivit calcu­lelor ZF pe baza datelor oferite de institutul eu­ropean de statistică Eurostat.

Ziarul Financiar a ales ze­ce produse, cel mai frec­vent întâlnite în coşul de con­sum, şi a comparat preţurile din România cu cele din cele­lalte state din UE. Printre produ­se­le analizate de ZF se nu­mără făi­nă de grâu, lapte proaspăt, ouă, ulei vegetal, carne de pui, zahăr sau apă minerală. La nici­unul dintre acestea Româ­nia nu are cel mai mic preţ din UE.

„Am observat că România are la multe categorii de pro­­duse preţuri mai mari decât alte state din UE. Această si­tuaţie poate fi pusă pe seama faptului că puterea de cum­pă­rare din România este mică, astfel că şi volumul de vân­zări este mic. Pentru a-şi asigura marjă de profit, jucătorii din piaţă au preţuri mari“, explică analistul economic Dragoş Cabat.

Sursa – Ziarul Financiar, Autor – Cristina Roșca

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.