Autorităţile din Bulgaria au redus şi birocraţia, iar capitalul iniţial pentru înfiinţarea unei firme este de numai două leva (1 euro), comparativ cu nivelul anterior de 5.000 de leva (2.500 euro) şi 200 de lei în România. De asemenea, timpul necesar înfiinţării unei firme în Bulgaria este de numai o săptămână, jumătate faţă de cel din România. Doar câteva motive pentru migraţia firmelor româneşti, la sud de Dunăre, arată un articol din Reuters, potrivit Mediafax.

În Bulgaria, impozitul pe profit este de numai 10%, comparativ cu 16% în România, iar taxa pe valoarea adăugată (TVA) este mai mică, după ce Guvernul român a majorat TVA de la 19% la 24%, arată un articol din Reuters, citat de Mediafax.

Oamenii de afaceri români susţin că viteza cu care sunt operate modificările prevăzute în acordul cu FMI şi incertitudinile legate de viitoarele măsuri de austeritate i-au încurajat să îşi transfere sediile.

Autorităţile din Bulgaria nu au publicat date precise, dar potrivit presei locale până la 2.500 de companii româneşti s-au stabilit deja în această ţară, iar alte două se înregistrează zilnic în Ruse.

„Legislaţia românească şi fiscalitatea se schimbă de la o zi la alta. Cum pot avea vreo garanţie, sau certitudine, dacă înfiinţez acolo o companie? Aş putea chiar mâine să mă trezesc cu un impozit de 40%”, a declarat Bogdan Popescu din Bucureşti, în vârstă de 23 de ani, care vrea să înfiinţeze o televiziune online şi să o înregistreze în Bulgaria.

Proprietarul Interagro, Ioan Niculae, a declarat la Realitatea TV în luna iulie că intenţionează să îşi mute afacerile în Bulgaria din cauza „bâlbâielilor politice”. Imediat, anunţul lui Niculae a fost atacat de preşedintele Traian Băsescu care i-a amintit omului de afaceri de că în România plăteşte la gaze naturale un preţ mai mic chiar decât consumatorii casnici.

Deşi singura legătură rutieră dintre cele două ţări, pe o distanţă de 470 de kilometri, este un pod peste Dunăre, companiile pot avea sediul central în Bulgaria şi să desfăşoare activităţile în România, notează Reuters.

Bulgaria nu este singura destinaţie a oamenilor de afaceri români. După ce presa bulgară a scris că oraşul Ruse cunoaşte deja un boom al închirierii de spaţii de producţie de către întreprinzători români, oamenii de afaceri spun că următoarea „destinaţie” ar putea fi Republica Moldova unde, de asemenea, există un cost scăzut al afacerilor. (RTV)

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.