Potrivit revistei Presei Europene realizată de RFI, începând de astăzi, cotidianul The Guardian începe publicarea unor documente confidenţiale palestiniene care acoperă ultimii 20 de ani şi care arată „moartea lentă a procesului de pace din Orientul Apropiat” deşi negociatorii palestinieni acceptaseră în secret anexarea celei mai mari părţi a Ierusalimului de Est.

Dezvăluirile poartă titlul „Documentele palestiniene”. Ce mai dezvăluie aceste documente? Potrivit The Guardian, ele arată cum israelienii au cerut palestinienilor includerea unor cetăţeni israelieni de origine arabă în eventualul stat palestinian, cooperarea excelentă dintre forţele israeliene şi cele ale Autorităţii Palestiniene, rolul central al spionajului britanic în întocmirea unui plan pentru nimicirea organizaţiei Hamas şi cum liderii Autorităţii Palestiniene au fost în mod privat avertizaţi de către israelieni cu privire la declanşarea ofensivei în Gaza în 2008-2009.

Presa franceză şi europeană continuă să acorde spaţii ample situaţiei din Tunisia.

Le Figaro, jurnal conservator, publică în exclusivitate un interviu cu şeful diplomaţiei tunisiene, Kamel Morjane. Ca de obicei, titlul ales pentru asemenea interviuri este chiar o declaraţie a celui intervievat: „Sper ca revoluţia să îşi arate roadele”.

Însă, „tunisienii aspiră la o schimbare profundă“ putem citi în La Croix, cotidian al catolicilor francezi.  „În euforia libertăţii de expresie, tunisienii vor să înlăture orice risc de a-şi vedea confiscată mişcarea de tranziţie către democraţie”.

Propun să ne ocupăm şi de actualitatea franceză. Preşedintele Sarkozy va ţine cel de-al treilea mare discurs de politică externă de la preluarea mandatului în 2007.

„Şeful statului francez se va adresa în faţa a 300 de ziarişti şi 150 de membri ai corpului diplomatic”, după cum ne informează La Croix, pentru a expune ambiţiile preşedinţiei franceze a G20 şi G8.

La Croix scrie despre „Senzaţia Monet la Grand Palais”. Este vorba de o retrospectivă consacrată marelui impresionist, Claude Monet, care a atras în numai câteva zile 900.000 de vizitatori, potrivit revistei presei europene realizată de RFI.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.