La capătul a doi ani de suferinţă, de luptă contra cancerului, dar şi de optimism şi de muncă asiduă, regizorul Christoph Schlingensief a fost răpus sâmbătă la Berlin de boala necruţătoare.

Remarcabilul regizor de teatru, operă şi film, autor, între altele, de teatru radiofonic, artist de performance, moderator, profesor, actor, ştia care este situaţia şi şi-a dus această luptă contra cancerului în public, împărtăşind din experinţele trăite de la aflarea diagnosticului la începutul anului 2008.

În interviuri, în talkshow-uri televizate, în Jurnalul unui bolnav de cancer – Aşa frumos ca aici nici nu poate fi în cer, volum devenit bestseller anul trecut.

Christoph Schlingensief nu s-a resemnat însă şi nici nu s-a menajat până în ultima clipă, aşa cum nu-i menaja dealtfel nici pe ceilalţi, lucrând la diferite proiecte. Cu doar patru zile înaintea morţii a fost postat un video pe pagina sa de internet cu un nou apel de a sprijini proiectul său ambiţios şi temerar, Satul cu operă din Africa. În apropiere de Ouagadougou, capitala Burkinei Faso, se construieşte deja – piatra de temelie fiind pusă la începutul anului curent – un centru cultural cu o sală de operă, şcoli, clase de film şi muzică, spaţii pentru repetiţii, ateliere, birouri, locuinţe, cabinet medical, stadion de fotbal, teren agrar, cafenea şi restaurant. Mulţi au considerat ideea prea semeaţă şi irealizabilă, dar iată că edificarea acestui complex începe să prindă contur. Familia îndoliată a artistului a rugat ca în loc de flori şi coroane să se trimită fonduri în sprijinul acestui proiect din Burkina Faso, ceea ce ar fi în spiritul celui decedat.

Artişti, politicieni, critici, ziarişti şi-au exprimat întristarea şi durerea la aflarea veştii despre moartea regizorului. Ministrul german al culturii, Bernd Neumann, a vorbit de o pierdere imensă pentru viaţa culturală germană şi internaţională, laureata premiului Nobel pentru literatură, Elfriede Jelinek, despre unul dintre cei mai mari artişti care au trăit vreodată, cotidianul berlinez Die Welt despre moartea unui provocator drag, revista Focus şi-a oprit atenţia asupra personalităţii complexe care a fost Christoph Schlingensief, iar Rheinische Post l-a calificat drept geniu. Geniu şi provocator.

În curând va apărea pe piaţă şi autobiografia la care Schlingensief a scris până în ultima clipă.

Mai multe despre acest subiect puteţi citi pe https://www.dw-world.de

Foto- https://www.dw-world.de

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.