Majestatea Sa Regina Ana a României împlineşte astăzi 92 de ani.
În 27 octombrie 2011, expresmagazin.ro a prezentat un text mai amplu despre Regina Ana pe care îl redăm mai jos.
Regina Ana: E prea simplu să plângi!
În holul Operei Române, de ziua Regelui Mihai, zeci de persoane discutau, se fotografiau, socializau, în aşteptarea sosirii invitaţilor de onoare. La un moment dat, în mijlocul sălii s-a făcut brusc culoar, pentru că pe uşă intrase Regina Ana. Asistenţa amuţise în primul rând pentru că Regina Ana avea un aer atât de firesc, dar atât de nobil. Cu un zâmbet pe faţă şi cu ochii strălucind, a trecut parcă plutind, deşi avea un baston cu care se ajuta să meargă, printre cei care încremeniseră. Unii au început să aplaude, alţii încercau să imortalizeze momentul, să facă reverenţe în faţa unei apariţii pe care nu o vezi în fiecare zi. De fapt, nu o prea vezi în România.
Viaţa Reginei Ana este viaţa complicată şi tragică a unei tinere fete, născută în cel mai burghez arondisment parizian, le seizième, în familia princiară de Bourbon-Parma, ca fiică a principesei Margareta a Danemarcei, educată, asemeni tuturor fetelor de familie regală, în spiritul credinţei, muncii, devotamentului şi datoriei, devenită, din chiar ceasul căsătoriei, şi rămasă, pentru o jumătate de secol, Regina în exil a unei ţări nefericite.
O viaţă spectaculoasă… prin statornicie, modestie, firesc şi simplitate.
„Trăieşte fiecare zi! Nu te gândi la ziua de mâine! Până mâine mai e!”.
Aceasta este deviza Reginei Ana a României, o Regină mai puţin cunoscută publicului datorită discreţiei cu care şi-a trăit viaţa. La vârsta de 85 de ani s-a lăsat descoperită într un interviu inedit acordat TVR. Discuţia cu Regina Ana dezvăluie, în spatele blazonului regal, o femeie de o putere extraordinară, cu simţul umorului şi extrem de curajoasă.
În acelaşi interviu, Regina Ana a României spune că nu ştie ce înseamnă să ai sânge albastru, ştie doar că „pe o doamnă adevărată o cunoşti imediat pentru că e modestă. Din păcate, istoria e plină de regi şi regine arogante”.
Dacă nu ai defecte, nu ai niciun haz
Întrebata fiind dacă are defecte, Regina Ana spune că este foarte critică:„Am multe defecte. Dacă nu ai defecte, nu ai nici un haz”.
Regina se caracterizează ca fiind o persoană extrem de tenace şi spune că în viaţă trebuie să fii corect, să faci ceea ce spui şi să mergi întotdeauna până la capăt. Onestitatea este calitatea pe care o apreciază la un bărbat şi sinceritatea la o femeie.
Regina Ana mai spune că în familia sa au fost învăţaţi că în viaţă trebuie să munceşti. Toţi fraţii săi au muncit, iar cele cinci fiice ale sale – care trăiesc în colţuri diferite ale lumii – lucrează în cele mai diverse domenii: de la o fundaţie pentru copii săraci, la contabilitatea unei firme, sau la o fermă de cai.
Şi Regele Mihai a povestit cum în anii 50, când s-au stabilit în Anglia, la o gospodărie ţărănească, cu grădină şi păsări, şi-au câştigat existenţa din munca agricolă. „Cea mai mare parte a produselor pe care le obţineam aici le vindeam”.
Despre acea perioada, Regina Ana spune că a fost fericită, nici vorbă să se plângă, ci dimpotrivă, preţuieste fiecare zi a vieţii sale şi fiecare meserie pe care a avut-o şi din care a învăţat ceva.
Ar fi prea simplu să plângi
Întrebată dacă a plâns vreodată în viaţă, Regina a spus: „Nu suntem o familie în care se plânge. Ar fi prea simplu”.
Sub comanda lui de Gaulle
Regina Ana a României sau Alteţa Sa Regală Principesa Ana de Bourbon-Parma, fiica a principelui Rene de Bourbon-Parma şi a principesei Margareta a Danemarcei, s-a născut la 18 septembrie 1923 la Paris.
În 1939 şi-a însoţit familia în Spania, Portugalia, apoi în Statele Unite. La New York a urmat cursurile unei şcoli de artă şi a lucrat în acelaşi timp ca vânzătoare într-un magazin. Din 1943 până la sfârşitul războiului a participat, alături de Forţele Franceze Libere (trupele sub comanda generalului Charles de Gaulle), la campaniile din Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg şi Germania, primind “Crucea de război”. În iunie 1948 s-a căsătorit la Atena cu regele Mihai.
NR. Gasiti textul si aici.