O veste chiar mai buna decat acordul cu Grecia este intelegerea la care au ajuns, in fine, marile puteri ale lumii cu Republica Islamica Iran. Un moment istoric. Savarsit la Viena. Si care pune capat unui Razboi Rece, extrem de crancen, extrem de dur, de obositor si de lung. Care a costat imens. Factura fiind platita, nu numai de cetatenii Iranului, ci, pana la urma, de intreg mapamondul. Dosarul nuclear, pentru ca acesta este chintesenta litigiului, a fost, in fine, inchis. Mai puţin ma grabesc sa adaug rana deschisa, care inca sangereaza, in relaţia Iran – Israel. Israelul continua sa se simta ameninţat, atata timp cat in Constituţia statului islamic – situaţie fara precedent in lume – scrie ca statul Israel este un dusman declarat.

Semnatarii acordului istoric sunt Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Franta, China, Rusia si Germania, pe de o parte, si Republica Islamica Iran, pe de alta parte. Iranul accepta, dupa negocieri lungi si sofisticate, un anumit nivel al controlului international in ceea ce priveste bazele sale nucleare, practic, o limitare a ritmului de desfasurare al programului nuclear, in schimbul ridicarii sanctiunilor economice. In felul acesta, unul dintre cele mai grave focare de razboi este stins. Iranul reintra, practic, in circuitul de prima linie al economiei mondiale.

Si, incepand de la afirmaţia de mai sus, din nou, sunt silit sa ma gandesc la impotenţa guvernantilor nostri. Si iata de ce! In ciuda uriaselor tensiuni la nivel mondial, create de teama, uneori patologica, ca Iranul ar putea sa se inarmeze nuclear si ar constitui astfel o sursa majora de pericol la nivel mondial, Romania a reusit, in plan diplomatic, o performanta rara. Mentinand in toata aceasta perioada, nu numai relatii diplomatice cu Iranul, nu numai relaţii la nivel parlamentar, ci si raporturi de apropiere si de colaborare, inclusiv in ceea ce priveste buna desfasurare a negocierilor. Existau, din aceasta perspectiva, toate premisele pentru ca lumea afacerilor din Romania, sa se afle astazi intr-una dintre cele mai bune pozitii de start in competitia care va avea loc pe bogata piata a Republicii Islamice Iran. Era limpede inca de acum un an ca, mai devreme sau mai tarziu, restrictiile impuse de embargou vor fi ridicate. Moment in care, cei care vor sti sa fie primii pe piata iraniana vor realiza beneficii uriase. Autoritatile de la Bucuresti au fost bine informate in legatura cu aceasta oportunitate. Dar nu au facut nimic. In mod normal, intre Camerele de Comert ale celor doua state, in ultimul an, ar fi trebuit sa se desfasoare o activitate intensa, de natura sa puna in legatura sute de firme romanesti cu sute de firme iraniene. In Iran pot fi facute investitii uriase, extrem de profitabile. Dar si capitalul iranian poate fi atras de Romania. Iranul este, nu numai unul dintre cele mai bogate state ale lumii, dar reprezinta si o uriasa piata de desfacere, cu cei optzeci de milioane de cetateni ai sai.

Daca astazi, prin stradania Guvernului, oamenii de afaceri ar fi fost pregatiti sa profite de istoricul acord semnat la Viena, intrand imediat pe una dintre cele mai emergente piete ale lumii, profitul acestora ar fi fost imens si, evident, la bugetul statului ar fi fost aduse contributii substanţiale. Am asistat insa, din nou, la o ratare de oportunitate, la fel de mare si la fel de istorica cum este tratatul dintre Iran si puterile nucleare ale lumii.

Articol publicat pe corectnews.ro

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.