Home Actualitate Războiul oamenilor invizibili

Războiul oamenilor invizibili

by Sorin Rosca Stanescu
Pe fondul pulverizarii relatiilor institutionale dintre presedinte si guvern, razboiul oamenilor invizibili s-a declansat. Iar intensitatea acestuia este atat de mare incat invizibilii devin vizibili. Cine cu cine s-a incaierat? Exista un razboi intre marile Parchete. Si, mai in spate, mai discret, este razboiul din interior Serviciului Roman de Informatii. Ceea ce vedem la suprafata este doar efectul miscarilor tectonice, tot mai violente, din interiorul principalului serviciu secret.

Acum se vede cu ochiul liber. DIICOT, sub bagheta procurorului general Tiberiu Nitu, incearca sa curete Curtea Constitutionala. In uriasul scandal „erata”. Daca procurorii vor reusi sa documenteze faradelegea, atunci, inevitabil, vor ajunge la cei care au redactat textul in forma initiala, la comanda lui Traian Basescu. Iar persoanele atinse de tsunami vor fi, nimeni altele, decat Laura Codruta Kovesi si Livia Stanciu. Iar mai departe, cel care le-a manevrat. Adica generalul cu trei stele Florian Coldea, aflat inca, intr-un mod care pe unii ii surprinde, iar pe altii nu-i surprinde deloc, la conducerea Serviciului Roman de Informatii. Cealalta tabara este un stat in interiorul statului procurorilor. Si anume DNA. Legat prin fire, din ce in ce mai vizibile, de Livia Stanciu, presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, si prin intermediul lui Laura Codruta Kovesi, de acelasi personaj, Florian Coldea. Aceasta tabara incearca un asalt final asupra premierului Victor Ponta care, daca reuseste, il va transforma intr-o tinta sigura pe Tiberiu Nitu. Dar de ce afirm eu ca exista si un alt plan, mai subtil, al acestui razboi intre oameni pana mai ieri invizibili?

Pentru ca si unii si altii beneficiaza de informatii de la Serviciul Roman de Informatii, institutie care a transformat intreaga Romanie, nu numai marile parchete si judecatoriile, ci si tot ce misca in faimosul camp tactic. Si aici se simte, din ce in ce mai pregnant, miros de sange. Odata cu venirea, fie ea si inca formala, a unui nou director al serviciului, in persoana lui Eduard Hellvig si cu aruncarea pe horn a lui George Maior, care urmeaza sa fie plasat ambasador la Washington-ului, un vant primejdios de schimbare strabate sediile si mediile principalului serviciu secret al tarii. Mai devreme sau mai tarziu, Florian Coldea va fi inlocuit. Si nu va pleca singur. Ci cu o intreaga echipa. In acel moment, o alta echipa, care azi se incalzeste, isi va intra in paine. Si cum se incalzeste noua echipa? Facandu-si mana. Si pentru ca este inca dificil sa loveasca direct in „colegi”, proiectilele trase de aici, ca intr-un joc de biliard, ating, in prealabil, manta si alte bile. Iar campul cel mai spectaculos al bataliei este, iata, cel al justitiei.

Acest razboi al oamenilor invizibili este atat de dur, atat de tenace, incat politicienii aproape au amutit. De altfel, Executivul si Parlamentul sunt, nu numai institutii demonizate, ci si anesteziate pentru mult timp de aici incolo, iar institutia prezidentiala, in frunte cu Klaus Iohannis a intrat abia recent in joc si, pentru moment, este mai convenabil sa asiste la spectacol si sa numere mortii, fara a fi necesar chiar si un simplu arbitraj. Acesta este motivul pentru care Klaus Iohannis, incercand sa explice intregii lumi, intr-o maniera cat se poate de eleganta, ceea ce se intampla, afirma ca acest razboi cu coruptia, atat de necesar, este in acelasi timp si deosebit de urat si ca este departe de a se atenua. El va lua amploare in viitorul apropiat.

Si asa va fi. Razboiul oamenilor invizibili nu va inceta decat atunci cand ei vor deveni vizibili. Macar pentru ochiul prezidential.

Articol publicat pe corectnews.ro

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.