Home Actualitate Rareș Bogdan: Ce ar scrie poetul nostru național despre anii aceștia?

Rareș Bogdan: Ce ar scrie poetul nostru național despre anii aceștia?

by S. C.

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan se întreabă la 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu cum ne-ar privi pe toți și dacă ne-ar ierta dacă am greși.

„170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. Azi este Ziua Culturii Naționale.
Ce ar scrie poetul nostru național despre anii aceștia? Cum ne-ar privi pe toți? Ne-ar ierta dacă am greși, dacă am minți? L-am urî? L-am persecuta? Sau ne-am abandona orgoliul pentru a ne gândi la țara asta, atât de încercată?
Să ne ajute Dumnezeu să nu greșim, căci multe sunt de îndreptat, multă nenorocire de traversat pentru a aduce un pic de lumină în viețile românilor, atât de neglijați pentru privilegiile unor îmbuibați fără inimă!
Eminescu, în Timpul, 13 februarie 1882: „greșalele în politică sunt crime; căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovați, se-mpiedică dezvoltarea unei țări întregi și se-mpiedică, pentru zeci de ani înainte, viitorul ei.“

Caragiale, despre Eminescu: „Un zâmbet blând și adânc melancolic, cu aerul unui sfînt coborît dintr-o veche icoană, predestinat durerii, pe chipul căruia se vedea scrisul unor chinuri viitoare; vesel și trist; comunicativ și ursuz; mulțumindu-se cu nimica și nemulțumit totdeauna de toate; de o abstinență de pustnic; fugind de oameni și căutîndu-i; nepăsător ca un bătrîn stoic și iritabil ca o fată nervoasă. Ciudată amestecătură! – fericită pentru artist, nenorocită pentru om!“
Slavici: „Eminescu, om avîntat, de o fire impulsivă, cu mintea luminată, cu sufletul plin de duioșie și cu o extraordinară cultură generală, era nesecat în gîndire. (…) Adevărul e că el era un om care trăiește mai mult pentru alții decît pentru sine, vede toate cele ce se petrec în jurul lui, judecă drept, se bucură de cele bune și stăruie cu îndărătnicie pentru înlăturarea celor rele, deci nu numai poet și cugetător cu vederi bine lămurite, ci totodată și om de acțiune înzestrat cu simț practic, care știe să-și aleagă mijloacele și e totdeauna gata să înfrunte greutățile de orișice fel.“, a scris Rareș Bogdan pe Facebook.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.