Home Actualitate Regizorul Radu Jude a câștigat Ursul de Argint pentru filmul „Aferim!”

Regizorul Radu Jude a câștigat Ursul de Argint pentru filmul „Aferim!”

by Ana Barb

Radu Jude a declarat la Berlinală că speră ca obţinerea acestui premiu să reprezinte un mesaj pentru instituţiile din România, acela că este important să sprijine cinematografia mai mult.

Consider ca tema principală a filmului se referă la mentalități și realități sociale. Am pus un accent special pe sclavia romilor, o filă de istorie care nu e foarte cunoscută în Occident și nici în Europa, în general. În România, e cunoscută, dar nu se discută despre asta,  nu e un subiect care să fie dezbătut pe larg. Știți, suntem o țară mică, având o cultură mică, cu toate complexele care derivă de aici. Și multor români nu le place să li se vorbească de acest capitol al istoriei, să li se arate părțile întunecate ale societății și istoriei noatre. Or, exact asta face filmul Aferim, într/un mod onest și direct”.

Scenariul filmului este scris de Radu Jude şi Florin Lăzărescu, iar producător este Ada Solomon.”Aferim!” a fost singurul film românesc selectat în competiţia oficială a Berlinalei 2015.

Din distribuţia peliculei fac parte actorii Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija și Victor Rebengiuc.

„Aferim!”, în regia lui Radu Jude, este un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX.

Ursul de Aur a fost câștigat de filmul ‘Taxi’, al regizorului iranian Jafar Panahi.

sursa- rfi

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.