Zeci de oameni se aduna in centrul orasului Pitesti pentru a protesta impotriva a ceea ce considera a fi una dintre cele mai nedrepte deciyii ale justitiei. Obligati sa plateasca despagubiri de pana la 20.000 de lei de persoana, mai multi actuali si fosti angajati ai companiei OMV au decis sa picheteze sediul mai multor institutii. Se pare ca lipsa reactiei autoritatilor i-a determinat pe oameni sa ia in calcul inclusiv un protest in Capitala.
Dupa ce o decizie a Curtii de Apel Brasov a decis ca mii de angajati si fosti angajati ai OMV sa restitutie peste 20.000 de lei de persoana companiei, sute de oameni au organizat mitinguri si marsuri de protest in ultimul an. Sumele pe care instanta a considerat ca angajatii au datoria sa le inapoieze companiei reprezinte diverse prime si sporuri pe care muncitorii le-au primit pentru anii 2004-2008.
Totul a pornit de la actiunea in instanta formulata de angajatii companiei OMV care, in baza dispozitiilor art. 168 din Contractul Colectiv de Munca la nivel de unitate, au solictat plata contravalorii primelor de Paste si Craciun pentru perioada 2004-2008. Dupa o decizie favorabila reclamantilor, data de Tribunalul Arges, instantele de judecata au intors situatia in favoarea companiei OMV, silind angajatii la returnarea banilor primiti.
Intr-un memoriu adresat in 2012 Ministrului Justitiei, angajatii si fostii salariati atrag atentia asupra unor practici ale companiei care considera ca ar fi de natura sa intimideze completul de judecata. „SC OMV Petrom SA si-a angajat casa de avocatura Zamfirescu Racoti Predoi. firma din care face parte fostul ministru al justitiei, intentionandu-se astfel de catre angajator intimidarea instantelor de judecata”, se arata in memoriul citat.
Au urmat o serie de alte sesizari catre Ministerul Justitiei, Ministerul Economiei sau Inspectia judiciara a CSM, prin care angajatii sustineau ca „instantele de judecata au intepretat si aplicat in mod diferit unele dispozitii din contractele colective de munca”, solicitand „incetarea procedurilor de executare silita si luarea unor masuri pentru solutionarea dosarului si monitorizarea acestuia”.
Cu toate acestea, in lipsa unui raspuns multumitor din partea autoritatilor, angajatii au organizat in cursul anului 2013 mai multe manifestatii de strada pe care sunt decisi sa le continue si anul acesta, cu o anvergura mult mai mare.
1 comment
https://www.petitieonline.com/salariatii_hartutiti_de_justitia_omv