După ce președintele Camerei Deputaților și primul ministru au renunțat la serviciile Serviciului de Protecție și Pază au început să apară informații în presă despre dedesubturile acestei decizii. Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu au anunțat public faptul că au renunțat la SPP dând astfel cel puțin o lovitură dură de imagine acestui serviciu.
Se pare însă că este o decizie de partid, astfel că toți demnitarii PSD care au dreptul prin lege la protecție de la SPP vor renunța la oamenii generalului Pahonțu, susțin jurnaliștii de la stiripesurse
Potrivit National.ro, SPP a fost înlocuit cu ACVILA, un serviciu aparținând ministerului de Interne.
”Numai ca doar naivii pot crede ca gestul lui Liviu Dragnea este unul pur demagogic, tinand doar de un capriciu al lui „el lider maximo“ al noii Puteri. Pentru ca, daca Dragnea nu vrea sepepisti pe langa el iar premierul Grindeanu si-a luat aghiotanti din cadrul „ACVILEI“ de la Ministerul de Interne, refuzand si el serviciile SPP se datoreaza unor calcule cat se poate de pragmatice. Cei doi, ca si alti ministri pesedisti sperand astfel sa nu aiba soarta lui Victor Ponta, cel care s-a aratat prea increzator cu oamenii serviciilor acceptati pe langa el pe cand se afla inca in fruntea guvernului.”, susține și jurnalistul Cătălin Tache de la Național.
ACVILA se află în cadrul Ministerului Afacerilor Interne și actualmente în subordinea D.I.P.I. ( fosta U.M.0215, cunoscuta popular „doi și-un sfert ), condus de Carmen Dan (PSD).
Grupul Special de Protecție și Intervenție (GSPI) „Acvila” a fost înființat în ianuarie 2003. Unitatea nu este foarte cunoscută, dar Ministerul de Interne a reușit să-și facă din această unitate un instrument care în prezent poate să răspundă la toate tipurile de misiuni. Din anul 2007, GSPI Acvila face parte din Asociația Internațională „Atlas”, o organizație a forțelor speciale din Uniunea Europeană care aparține de Europol. România are în prezent doar două astfel de unități de forțe speciale: Acvila și Forțele Speciale ale MAPN.
În anul 2007, GSPI Acvila avea 95 de oameni, aleși după criterii drastice. Dintre aceștia, doar 65 erau luptători, ceilalți asigurau logistica, securitatea, dispeceratul sau comunicațiile unității. În martie 2009, GSPI Acvila a trecut în subordinea Jandarmeriei Române, iar în 2015, în timp ce la conducerea MAI se afla Gabriel Oprea, unitatea ACVILA se reorganizează și trece în subordinea D.I.P.I. ( fosta U.M.0215, cunoscuta popular „doi și-un sfert ).
Sursa- National.ro, stiripesurse.ro