Daca in ultimele doua decenii, statul roman s-a aflat doar in postura de a fi onorat atunci cand primeste vizita oficiala a unui inalt demnitar strain, o inregistare cu totul deosebita de la inceputul secolului trecut ne demonstreaza ca si Romania a cunoscut respectul si aprecierea celor mai importante tari ale lumii.

O filmare-document din 1926 capteaza pe pelicula vizita Reginei Maria in Statele Unite ale Americii, alaturi de doi dintre copii sai, principele Nicolae si principesa Ileana. Considerata prima vizita in America a unui „cap incoronat”, calatoria Reginei in Statele Unite a reprezentat un succes fabulos pentru imaginea Romaniei. Un pasaj din istoricul Gene Smith, unul dintre cei mai importanti biografi americani, descrie precis anvergura evenimentului:

„În nebunia anilor ’20, regina Maria a fost, pentru ­scurtă vreme, cea mai populară femeie din ţară.” (original: “Queen Marie: In the delirium of the 1920s, she became, for a little while, the most popular woman in the country”, Gene Smith, The American Heritage, Vol. 45, No. 6, October 1994)

Regina României s-a aflat pe continentul american în perioada 18 octombrie – 24 noiembrie 1926.

loading...

2 COMENTARII

  1. Va dati seama cum ar fi aratat Romania azi daca nu trecea comunismul peste noi? Cred ca ne-am fi aflat printre primele tari din Europa… Traiasca Monarhia!

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.