Cogealacul este o comună rătăcită în mijlocul arid al Dobrogei. Nimeni nu şi-ar putea imagina că un asemenea loc poate provoca dispute extrem de aprinse care din nefericire se pot încheia cu focuri de arme.

Explicaţia este una cât se poate de simplă. Potenţialul eolian al Dobrogei este unul cu totul special. Interesele investitorilor, la limită interesele strategice ale României şi preocupările unui cioban aromân au ajuns aici să explodeze. Păşiunile pot fi folosite şi pentru păscutul oilor dar şi pentru plantarea unor instalaţii eoliene care oricât de costisitoare ar fi ( circa 1 milion euro una ) pot aduce pe termen lung beneficii inestimabile atât investitorilor cât şi economiei naţionale.

În calea acestei noi realităţi se poziţionează primarul din Cogealac. Acest primar, declarat PNŢ CD, susţinut de comunitatea aromână din zonă, cu interese ”oiereşti”dar mai ales foarte supărat pentru că predecesorul său a provocat o operaţiune economică extrem de favorabilă zonei, fără beneficii pentru actualul titular al portofolului.

Şi pentru ca să-şi susţină punctul de vedere, domnul primar în mai multe rânduri a provocat “manifestaţii” ale oierilor din zonă contestând inclusiv dreptul de proprietate al celor care îşi redobîndiseră pe drept păşiunile bunilor şi străbunilor lor.

Acestui domn cred că statul de drept ar trebui să-i arate (vorba primului-ministru) cartonaşul galben dacă nu chiar pe cel roşu

NR.

Vlad Nistor este Decanul Facultăţii de Istorie, Universitatea Bucureşti

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.