Conduşi de politicieni de carton, fără substanţă şi fără alte principii clare, în afară de propriul interes, primarii vâlceni şi-au pierdut busola. Culmea este că, defazaţi probabil şi de faptul că informaţiile ajung mai greu la ţară, aceştia au cam pierdut trenul schimbării spre liberalism, „dezertând” prea târziu către PNL.

Unii dintre primari par că abia acum ar fi aflat că a fost ales preşedinte un aşa-zis liberal, Klaus Iohannis, deşi, până să se hotărască ei să plece din PSD, guvernul de tip struţo-cămilă aflat la ordinele preşedintelui deja şi-a pierdut credibilitatea, şi este foarte greu să o recâştige până la alegerile din iunie. Primarii dezertori dovedesc o lipsă totală de orientare politică, uitând că alegerile locale au fost câştigate întotdeauna de PSD, ca şi cele parlamentare, şi că doar alianţele politice îndoielnice şi manevrele lui Traian Băsescu au făcut ca la guvernare să fie în prim plan alte partide politice.

Nu vorbim aici, evident, despre primarii care provin din partide mici, şi a căror dorinţă de a reprezenta un partid puternic este cât se poate de justificată, ci de cei care dezertează de la PSD spre PNL, sau invers. Vina nu este, însă, a primarilor. Să ne înţelegem: vina sau meritul pentru păcăleală le aparţine în totalitate preşedinţilor de partid, care nu reuşesc să fie adevăraţi lideri de opinie şi să coaguleze în jurul lor conducătorii localităţilor vâlcene. Aici, trebuie să recunoaştem faptul că liberalul Cristian Buican a dat dovadă de multă abilitate politică, în timp ce Costi Rădulescu pare în continuare că se află în alt film, şi parcă nici nu mai joacă la aceeaşi masă cu PSD, ci, prin non-combatul pe care îl practică, este mai mult în slujba opoziţiei.

De fapt, tocmai acest non-combat a făcut ca primarii vâlceni să îşi piardă busola politică. Chiar şi aşa, toate calculele liberale vor fi, cel mai probabil, spulberate după alegeri de sărăcie, mai mult decât de opozanţii lor politici, iar revolta populară va avea, atunci, o singură ţintă: Klaus Iohannis, păpuşa de lemn a Bruxellesului, guvernul său de carton şi, prin ricoşeu, liberalii, care, de fapt, vor cădea aici ca musca în lapte, fără să aibă prea mare implicare în aceste evenimente.

La Vâlcea, dacă PSD va şti să îşi joace bine asul politic şi să atragă drept candidat la Primăria Râmnicului un politician de dreapta, atunci va câştiga la pas municipiul, chiar dacă, cel mai probabil, va pierde restul oraşelor, în timp ce, la Consiliul Judeţean, indiferent dacă majoritatea voturilor se vor duce spre PSD sau PNL, preşedinţia va fi preluată, cel mai probabil, de liderul celei de-a treia formaţiune, ca număr de voturi, după modelul Buşe. Mai mult, prin votul dintr-un singur tur, primarii în funcţie au cele mai multe şanse, iar, în acest sens, dezertarea acestora de la un partid la altul este absolut lipsită de sens şi mult prea târzie, mai ales în contextul internaţional, când ţările din jurul României încep să îşi aleagă la conducere eurosceptici. Valul uriaş de simpatie pe care au călărit până acum popularii europeni începe să devină mai mult un clipocit de dezamăgire, iar un astfel de curent începe mai degrabă să semene a reflux, pentru partidele de dreapta.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.