Home Economie Prețuri mai mari la servicii și produse în 2023. Primarii și magistrații din CSM, pensii speciale în premieră

Prețuri mai mari la servicii și produse în 2023. Primarii și magistrații din CSM, pensii speciale în premieră

by George Avram

Vremea prețurilor mici a trecut. Inflația va continua să fie cu două cifre și în 2023, cu toate promisiunile guvernanților, ceea ce va duce la menținerea sau creșterea și mai mult a prețurilor la toate produsele.

În plus, vom plăti mai mult pentru carburanți, dar și pentru o serie de servicii. Ţigările vor costa mai mult, dar şi benzina, motorina, plus asigurările RCA, vor crește de la 1 ianuarie 2023. Nu doar țigările clasice se vor scumpi, ci și cele electronice vor fi taxate pentru prima dată în toată Uniunea Europenă.

În aceste condiții, nivelul de trai în România va scădea în 2023, tot mai mulți români având dificultăți în a procura hrană și medicamente, renunțând la alte cheltuieli.

În plus, de anul viitor, românii vor plăti mai mult pentru o masă la restaurant și pentru cazarea la hotel. Pentru aceste servicii, TVA-ul crește de la 5% la 9%.

TVA-ul pentru băuturile carbogazoase cu zahăr va crește de la 9% la 19%. La fel și pentru berea fără alcool.

Se scumpesc și asigurările obligatorii de tip RCA, pentru că și cotele de contribuție datorate la Fondul de Garantare a Asiguraților cresc de la 2,5 – la 4%. În plus, se majorează taxele şi impozitele pe proprietăţi şi maşini: vor fi indexate cu rata inflaţiei, din 2021.

În schimb vor crește salariile bigetarilor și demnitarilor, iar din 2023 primarii și magistrații de la CSM vor primi pensii speciale.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.