Home Arta Premiile Gopo 2023/ Cine sunt marii câștigători

Premiile Gopo 2023/ Cine sunt marii câștigători

by Irina Zamfir

Marți seara, 25 aprilie, a avut loc cea de-a XVII-a ediţie a Galei Premiilor Gopo 2023, cel mai important eveniment, din România, dedicat cinematografiei. Anul acesta, în premieră, evenimentul a avut doi prezentatori – actriţa şi scenarista Lia Bugnar, alături de actorul Marius Manole

Premiul cel mare merge la…

Oameni de treabă”, regizat de Paul Negoescu şi produs de Anamaria Antoci, Ana Voicu, Paul Negoescu, Poli Angelova, a fost desemnat cel mai bun film de lungmetraj, marți seară. 

Iulian Postelnicu a fost desemnat cel mai bun actor în rol principal pentru interpretarea poliţistului Ilie în pelicula “Oameni de treabă”. 

“Oameni de treabă” a mai “adunat în cont” premiile pentru cel mai bun scenariu şi cel mai bun montaj

Pelicula a strălucit și la categoria “Cea mai bună regie” – Paul Negoescu este marele câștigător. 

         

Premiile au fost ridicate de Anamaria Antoci, producătorul filmului “Oameni de treabă / Men of Deeds”. 

Metronom, două premii din start

Premiul pentru cea mai bună imagine merge la Tudor Vladimir – Pandiru, pentru filmul Metronom; cele mai bune decoruri, tot către Metronom. 

Ulterior, a fost anunțat și premiul pentru cel mai bun machiaj/coafură, care a fost câștigat de Irina Ianciuș și Marie-Pierre Hattabi, pentru Metronom.

Câştigătoare a trei premii Gopo, Doina Levintza a fost cea care a fost rugată să acorde premiul pentru Cele mai bune costume: Ioana Covalcic, tot „Metronom”. 

Capitolul scurtmetraj

Cel mai bun scurtmetraj de animație a fost declarat “Viață de clovn” – regia Ioachim Stroe. 

Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj a mers către „Vreau să sparg sera”. 

„Vreau să dedic acest premiu luptei împotriva violenţei domestice”, a transmis Teona Galgoţiu, regizorul care a primit premiul pentru Cel mai bun film de scurtmetraj (“Vreau să sparg sera”). 

Premiile pentru roluri secundare

Ofelia Popii a câştigat trofeul Gopo pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar, cu rolul Nicoleta în filmul „Om Câine / Man and Dog”. 

La categoria masculină, statueta Gopo a fost câştigată de Vasile Muraru pentru rolul său (primarul Costică) din filmul „Oameni de treabă/ Men of Deeds”, în regia lui Paul Negoescu.

Gopo 2023, cele mai marcante momente 

Pentru a ne aminti de Nae Caranfil şi filmul său „E pericoloso sporgersi” (1993), care va fi relansat, în copie restaurată, anul acesta, melodia „Hai să emigrăm în America” a fost cântată live de formaţia rock Omul cu şobolani. 

Premiul Gopo pentru Cea mai bună actriţă în rol principal, prezentat de actorii Gabriela Popescu şi Vasile Muraru, a fost câştigat de Andreea Grămoşteanu, pentru rolul Alina Moga din filmul „#dogpoopgirl”. Acceptarea premiului a fost unul dintre cele mai emoționante momente ale serii.

Foarte înduioșător a fost și discursul de laudă al Marinei Constantinescu, la adresa lui Mircea Andreescu. Actorul, premiat pentru întreaga sa activitate, în cadrul acestei ediții a premiilor Gopo, a ascultat, cu ochii în lacrimi, cuvintele Marinei Constantinescu. 

„Sunt foarte emoţionat pentru că nu mă aşteptam la atâtea vorbe frumoase. Am dus o viaţă grea. E grea profesia asta dar şi plină de satisfacţii”, a declarat Mircea Andreescu, pe scena de la gala Gopo.

Personalităţile din industrie, care au decedat în ultimul an, au fost amintite, în cadrul galei, printr-o doină de jale cântată impecabil de Sofia Vicoveanca. 

Tudor Giurgiu a prezentat premiul pentru întreaga carieră unei actriţe despre care americanii ar spune că „nu o poţi încadra”. Ioana Crăciunescu este „actriţă, poetă, regizoare, gospodină, un bun băutor, un bun apreciator al vieţii, a vrut să facă regie dar a ajuns la actorie”. 

„Eu, ca şi alţii, sunt o continuă debutantă. Acest omuleţ am să-l pun pe noptieră şi mâine dimineaţă se va trezi în mine cu o floare în mână. Vi-o dăruiesc!”, a spus actriţa, ca răspuns la primirea statuetei Gopo. 

Celelalte premii din palmaresul galei

  • Cel mai bun film documentar – „Spioni de ocazie/ Occasional Spies”, regia Oana Giurgiu, producător: Tudor Giurgiu 
  • Tânără speranţă – Ioana Chiţu, pentru rolul Irina din filmul „Crai nou”
  • Cel mai bun film european – „Vortex”, de Gaspar Noé, distribuit de Independenţa Film
  • Surpriză sau nu, s-a decis ca premiul publicului să meargă la “Teambuiding”, regizat de Matei Dima, Cosmin Nedelcu și Alex Coteţ. 
  • Cel mai bun sunet – Sebastian Zsemlye pentru pelicula “Spioni de ocazie”
  • Cea mai bună muzică originală – Alexander Bălănescu și Ada Milea, pentru “Insula”
  • Cel mai bun film de debut – „Imaculat” de Monica Stan, George Chiper-Lillemark. Regizoarea a mulțumit echipei și familiei.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.