Dependenţa Germaniei de gazul rusesc constituie o ameninţare pentru suveranitatea Europei, a declarat luni premierul polonez Donald Tusk, potyrivit mediafax.

„Dependenţa Germaniei de gazul rusesc poate limita cu adevărat suveranitatea Europei. Sunt convins de acest lucru”, a declarat Tusk în faţa presei, cu două zile înaintea unei vizite a cancelarului german Angela Merkel la Varşovia.

„Pentru mine, problema Ucrainei este problema viitorului şi securităţii Uniunii Europene”, a declarat premierul polonez aflat în vizită la o bază militară în nordul Poloniei.

„Voi discuta foarte deschis despre acest lucru cu Merkel, subliniind că actualele concepţii despre politica privind clima şi gazele riscă să constituie o ameninţare pentru securitatea şi suveranitatea Europei întregi”, a insistat el.

El a anunţat că va discuta cu Merkel despre „cum ar putea rectifica germanii unele decizii economice, pentru a evita o paralizie a Europei în momentul în care aceasta trebuie să reacţioneze rapid şi să adopte o poziţie clară”.

Problema independenței energetice este dezbătută la nivelul Uniunii Europene de mai multă vreme.

Ucraina a semnat anult trecut mai multe înțelegeri privind petrolul din Marea Neagră, care ar fi dus la reducerea dependenței de gazul rusesc. Evident, acest lucru nu a fost pe plcaul Rusiei. În acest moment, dacă Ucraina pierde accesul la resursele de la Marea Neagră.

Gazul rusesc reprezintă, în ţările din Vestul Europei (Belgia, Olanda, Spaniam, Franţa, Marea Britanie, Italia), între zero şi un sfert din consumul lor total, potrivit unei note a Morgan Stanley.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.