Prefectul județului Covasna, covăsneanul Marius Popica, este de părare că inscripționarea în limba română și maghiară a plăcuțelor cu denumirea instituțiilor de învățământ din municipiul Sfântu Gheorghe este ceva absout normal. ”Cu bilingvismul nu avem absolut nicio treabă. Nu e absolut nicio problemă”, zice înaltul funcționar public al statului român, românul covăsnean Marius Popica.

Ce iute la inscripționarea în limba maghiară a școlilor românești este conul Popica. Ce ager este conul Popica atunci când vine vorba de oficializarea limbii maghiare ca a doua limbă oficială în județul Covasna. Câtă voioșie! Câtă toleranță! Ce spor!

Popica e mai domol însă doar atunci când trebuie să apere caracterul de singură limbă oficială de stat al limbii române. Municipiul Sfântu Gheorghe e plin de inscripții oficiale în care limba română este așezată sub limba maghiară. Aici Popica nu mai e așa de sprinten și voios. Aici Popica e ardelean de-a dreptul.

Cum rămâne conașule cu indicatoarele din stațiile de autobuz din Sfântu Gheorghe inscripționate mai întâi în limba maghiară. Dar cu panoul de la intrarea în parcul central din Sfântu Gheorghe unde limba română stă sub limba maghiară. Cum rămâne cu panourile publicitare amplasate de Primăria Sfântu Gheorghe inscripționate doar în limba maghiară. Sau cu busturile din centrul stațiunii Covasna inscripționate doar în limba maghiară. Sau cu numeroasele inscripții de pe Liceul Szekely Miko din Sfântu Gheorghe, exclusiv în limba maghiară.

În toate aceste cazuri conașul prefect nu a avut absolut nimic de zis. A recționat doar după ce a fost sesizat în scris de subsemnatul. În rest a tăcut mâlc. Nimic. Sau poate că în opinia conașului prefect toate acest cazuri nu sunt o problemă. Sau poate Popica are orbul găinii atunci când vine vorba să apere limba oficială de stat.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.